Na stanici zhorel osobný vlak

5.12.2005 19:13 -po-, foto: Ing. Igor Molnár Zdroj: Korzár

Na stanici zhorel osobný vlak

Osobný vlak, v ktorom sedelo asi tridsať cestujúcich, začal horieť na železničnej stanici Čaňa v piatok 2 . 12. 2005 krátko po 17. hodine. Plamene sa rýchlo rozširovali a siahali do výšky niekoľkých metrov. Začal sa boj s časom, ľudí museli rýchlo evakuovať, oheň totiž postupoval z lokomotívy dozadu na ďalšie vozne.

"Vlak mal zo stanice odchod o 17.20 hod. Prišiel sem z Gyňova a horieť začalo tesne pred jeho odchodom," hovorí pracovník stanice.
Plamene sa s lokomotívou nemilosrdne pohrali. Jej vnútorná časť vyhorela do tla, okná sa roztopili.
"Hrôza, čo sa stalo. Nikdy sme tu nič podobné nezažili. Týmto spojom zvykne cestovať veľa ľudí, je šťastie, že sa nikomu nič nestalo," myslí si výpravca stanice.

Okamžite po nahlásení požiaru dorazili na miesto hasiči Závodného hasičského útvaru Železníc SR. Keďže potrebovali výpomoc, tá prišla z Košíc i Čane. Hasiči začali s evakuáciou ľudí sediacich vo vlaku. Tí prešli vlakom do zadnej časti a odtiaľ ich vyviedli do bezpečia.
Vzhľadom na rozsah požiaru bola ohrozená aj samotná budova stanice. Aj keď boli hasiči na mieste veľmi rýchlo, nemohli hneď zasiahnuť.

"V trolejoch bola elektrina a nemohol som si dovoliť poslať tam chlapov. Keby začali striekať vodu, nedopadlo by to dobre. Okamžite som teda podpísal príkaz na odstavenie trolejov, to ale chvíľu trvalo. Kým sa tak stalo, museli sme dávať veľký pozor, aby sa niečo nechytilo," vysvetľuje veliteľ zásahu Závodného hasičského útvaru železníc Michal Leško.
Ako dodal, plamene šľahali do vzdialenosti ôsmich metrov od vlaku. Hrozilo, že sa chytí strecha stanice, pretože horiaci vlak stál hneď vedľa nej.

"Boli sme pripravení zasiahnuť. Ochladzovali sme, čo sa dalo. Až keď sa podarilo odpojiť troleje od elektriny, začali sme s likvidáciou požiaru. Odpojili sme aj zadnú časť vlaku, aby nezhorela aj tá."
Na súprave, ktorá mala namierené do Košíc, zhorel celý rušeň vrátane priestoru pre cestujúcich a polovica ďalšieho vozňa.

"Požiar vznikol pravdepodobne v prednej časti. Či to bol skrat, ukážu až expertízy, vyzerá to však tak."
Hoci hasiči požiar začali hasiť po 17. hodine, skončili až po polnoci.
"Situáciu sme monitorovali. Šťastie bolo, že to bola prvá zastávka vlaku," uzavrel M. Leško.
Železnice predbežne vyčíslili škodu na milión korún. Tá však kopíruje iba zostatkovú hodnotu vlaku, ale jeho nahradenie za nový by vyšlo na mnoho miliónov. Vyšetrovaním príčiny požiaru sa zaoberá polícia.

 

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy