Čierny december na železnici

28.12.2005 18:10 -mm- Zdroj: Média

Čierny december na železnici

Aj keď sa december ešte neskončil, už teraz sa dá hodnotiť ako čierny. Na Štedrý deň sa zrazil vlak EC 278 Jaroslav Hašek, idúci z Budapešti do Prahy, s autobusom prímestskej dopravy na železničnom priecestí neďaleko Galanty. Vodič autobusu nerešpektoval blikajúce červené svetlá na priecestí a s autobusom ho začal prechádzať. Prichádzajúci vlak odtrhol prednú časť autobusu a usmrtil vodiča autobusu.

Zo štyroch cestujúcich v autobuse ani vo vlaku sa nazranil nikto. Škoda spôsobená zrážkou bola vyčíslená na takmer 2 mil. Sk. Nehoda sa stala na priecestí so svetelnou signalizáciou bez závor.

V piatok 16.12.2005 sa stala kuriózna nehoda na trati v úseku Ivanka pri Nitre - Branč. 72-ročný dôchodca tlačil po trati fúrik. Keď začul výstražné zvukové znamenie prichádzajúceho osobného vlaku, chcel s fúrikom opustiť trať. Koleso fúrika sa mu však zachytilo do koľaje. Aj napriek použitiu rýchlobrzdy rušňovodič nedokázal predísť zrážke, pri ktorej zakliesnený fúrik spôsobil jeho majiteľovi vážnu zlomeninu dolnej končatiny s predpokladanou dobou liečenia 6 mesiacov. Od 15:25 hod. bola v úseku zastavená doprava na takmer 60 minút.

Na železničnej zastávke v Nitre ukončil v piatok 16.12.2005 svoj život 53-ročný muž z obce výčapy Opatovce. Rušňovodič prichádzajúceho osobného vlaku zbadal muža stojaceho pri trati a použil výstražné zvukové znamenie. Tesne pred prichádzajúcim vlakom však muž vstúpil na trať a rušňovodič už nedokázal predísť zrážke. Doprava v inkrimonovanom úseku bola zastavená od 16:45 do 18:15 hod, 11 vlakov bolo zmeškaných a 2 vlaky nešli. Rušňovodič požiadal v žst. Nitra o vystriedanie.

Akoby toho na piatok 16-teho ešte nebolo dosť, 49-ročný muž z obce Gbely utrpel vážne zranenie, keď pri nastupovaní spadol pod roybiehajúci sa osobný vlak. Muž, ktorý cestoval z Brna do Kútov omylom vystúpil už na zastávke Brodské, to si uvedomil keď osobný vlak zo zastávky už odchádzal. Pri naskakovaní na rozbiehajúci sa vlak ho ťažká batožina stiahla dole a kolesá vlaku mu amputovali posledné články palca a prsta na nohe a spôsobili mu devastačné poranenia druhej dolnej končatiny, z ktorých sa bude liečiť asi 3 mesiace. Doprava v úseku bola zastavená na cca. 30 minút, 2 vlaky meškali.

V sobotu 17.12.2005 boli na vlastnú žiadosť vystriedaní dvaja rušňovodiči, ktorí vlakom zachytili a usmrtili dvoch mužov. V Poprade usmrtil R 610 Považan muža priečne ležiaceho na koľaji, ktorému nedokázal rušňovodič predísť ani s použitím rýchlobrzdy. Vlak IC 500 Kriváň usmrtil pri hypermarkete Tesco v Košiciach 64-ročného muža. Rušňovodič nedokázal nehode predísť ani s použitím výstražného zvukového znamenia a rýchlobrzdy. Nehoda spôsobila zastavenie dopravy na 1. traťovej koľaji na takmer 2 hod. a na druhej traťovej koľaji na viac ako hodinu, čo spôsobilo meškanie 15-tich vlakov.

Nech sú tieto nepríjemné udalosti upozornením na opatrnosť a ostražitosť pri pohybe popri železničných tratiach a pri cestovaní vlakom.