Špeciálne nákladné vlaky pre automobilku

29.12.2005 9:45 -mm-

Špeciálne nákladné vlaky pre automobilku

Ako sme už pred Vianocami informovali, počas decembra sa prepravujú technológie a materiál pre závod Kórejskej automobilky Kia pri Žiline. Prvý špeciálny nákladný vlak odišiel z prístavu Komárno do žst. Varín dňa 27.12.2005 o 23:15 hod, a do žst. Varín dorazil o 05:22 hod. na nasledujúci deň. Bol zložený z tridsiatich vozňov radov Res, Kbbkks, Rils, Smmps a jedného sprievodného vozňa. DOPLNENÉ!

Druhý špeciálny vlak pre Kórejskú automobilku pôjde dnes, 29.12.2005. Odchod z komárňanského prístavu je plánovaný počas dňa. Max. povolená rýchlosť vlaku je 40 km/hod, vlak môže ísť len za denného svetla. Okrem týchto obmedzení je v platnosti celá rada dalších, ako napr. obmedzená rýchlosť na mostoch (5-10 km/hod.), do odbočky max. 5 km/hod, atď... Vlak pôjde po trase Komárno, Nové Zámky, Nitra, Lužianky, Leopoldov, Žilina, Varín, má byť prednostne prepravený po hlavných koľajách. Súprava špeciálneho nákladného vlaku pozostáva z 19 nákladných vozňov, medzi ktorými nebudú chýbať ani Uaaik (hlbinný vozeň), Smmp a sprievodného vozňa, v ktorom budú zástupcovia prepravcu aj správcu infraštruktúry, ktorí budú priebežne udeľovať súhlasy na pokračovanie v ceste vlaku.

Ďalší špeciálny vlak na trase Komárno - Varín sa plánuje na 30.12.2005.

Pôvodne mal byť náklad pre Kórejsku automobilku prepravený na štyroch riečnych lodiach do slovenských prístavov v Komárne a v Bratislave. Vzhľadom na nízku hladinu Dunaja sa náklad rozložil do piatich lodí a vďaka menšiemu ponoru lodí mohla byť plavba po Dunaji plynulejšia. Tri riečne člny sa vyložili celé v Komárne, dva člny sa čiastočne vykladajú v Komárne a v Bratislave. Do Bratislavy smeruje náklad, ktorý nie je možné prepraviť po železnici.

Sú to hlavne lisy a iné objemné technológie o hmotnosti do 131 ton. Tieto technológie bude z Bratislavy prepravovať na cestných návesoch špedičná firma Hanyš s ťahačmi Scania 6x4 (+ 8-nápravový náves) a Mecedes 8x4 (+ 14-nápravový náves). Náklad pôjde po trase Bratislava, Most pri Bratislave, Zlaté Klasy, Sládkovičovo, Trnava, Madunice, Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Dubnica, Ilava, Považská Bystrica, Bytča. Jeden náves potom pokračuje cez Sverník a Žilinu do Tepličky nad Váhom, a druhý náves cez Ovčiarsko, Bytarovú, Hôrky, Žilinu do Tepličky nad Váhom. Zatiaľ však nie je povolenie na prejazd nákladu obcou Teplička nad Váhom, nakoľko obyvatelia obce spísali petíciu proti preprave nadrozmerných nákladov cez ich obec. Po Bytču pôjdu oba ťahače s návesmi spolu, medzi Tepličkou a Bratislavou sa otočia 7 krát. Pri preprave bude vypodložených 5 mostov provizórnym aktivovaným oceľohydraulickým systémom.

Náklad, ktorý sa bude prepravovať na cestných návesoch nie je možné prepraviť po železnici hlavne z dôvodu jeho rozmerov. Železnica prepravuje náklady so šírkou do 300 cm, za mimoriadnych opatrení do 400 cm. Náklady pre automobilku však presahujú aj tento rozmer.

Doplnené: 29.12.2005 o 11:45 hod.

Špeciálny nákladný vlak ktorý mal ísť dňa 29.12.2005 pôjde dňa 30.12.2005 s odchodom v ranných hodinách z prístavu Komárno. Vzhľadom na obmedzenia by mal vlak do večera doraziť do žst. Leopoldov. Vlak, ktorý mal ísť dňa 30.12.2005 by mal odchádzať vo večerných hodinách z prístavu Komárno.

Doplnené: 30.12.2005 o 09:15 hod.

Špeciálne nákladné vlaky, ktoré mali ísť dňa 30.12.2005 pre nepriaznivé počasie nepôjdu. Kalamitná situácia sa dnes podpisuje pod obmedzenú resp. zastavenú nákladnú železničnú dopravu na sieti ŽSR. O termíne jazdy špeciálnych vlakov budeme informovať.

Doplnené: 30.12.2005 o 15:00 hod.

Ťahače s návesmi dnes vyrazili na svoju prvú cestu, ktorú im prekazila kalamita. Ťahače teraz čakajú na odpočívadle medzi Trenčínom a Žilinou. Ich ceste bráni aj zatiaľ neposkytnuté povolenie na prejazd obcou Teplička nad Váhom.

Foto: ilustračné.