Švédske kravy dávajú mlieko, mäso, aj bioplyn pre vlaky

1.1.2006 13:20Zdroj: Slovenská redakcia BBC

Švédske kravy dávajú mlieko, mäso, aj bioplyn pre vlaky

Švédi sú opäť popredu vo využívaní druhotných surovín - aj keď ide o biologický odpad. Zvyšky z bitúnkov najnovšie pomáhajú poháňať švédske vlaky. Na prvé počutie to može človeku pripadať krajne morbídne - ale musíte si povedať, že tieto kravy, chované pre mäso, by tak, či tak zomreli. Vo Švédsku však prinášajú viacnásobný úžitok.

Tuk a vnútornosti, ktoré by boli inak len odpadom, slúžia totiž po spracovaní na produkciu bioplynu, ktorý poháňa vlaky. Jedna krava tak okrem mäsa poskytne aj pohon na približne 4 km. Organický odpad sa zbiera v špeciálnych cisternách, a preváža sa z bitúnku v Linköpingu do neďalekej továrne na výrobu bioplynou. Tu sa táto nie príliš voňavá masa asi mesiac pomaly dusí, až z nej možno vyťažiť metán.

Ekologické cítenie

Medzi mestami Linköping a Västervik už začal premávať prvý vlak na svete, poháňaný bioplynom. Šéf spoločnosti "Svensk Biogas" Carl Lilliehook síce priznáva, že náklady na palivo budú o 20 % vyššie ako predtým, keď sa používala nafta, ale treba rátať aj s tým, že cena ropy sa zvyšuje a jej zásoby nie sú nevyčerpateľné. Okrem toho dodáva, že tunajším ľuďom záleží viac na životnom prostredí - na tom, aby mohli naďalej zbierať huby a lesné plody.

Na bioplyn vo Švédsku nejazdia len vlaky. Mesto Linköping sa pýši, že ako prvé na svete vyskúšalo autobusovú dopravu na metán. Teraz tu jazdí na bioplyn 65 autobusov. Odborníci považujú bioplyny a bionaftu (ktorá sa vyrába prevažne z brazílskej cukrovej repy) za neutrálne z hľadiska emisií oxidu uhličitého - prispievajú k nim podstatne menej, a navyše rastliny, z ktorých sa vyrábajú, CO2 absorbujú.

Foto: ilustračné.