Minikoľajisko veľkosti TT

8.1.2006 16:15 Ing. Igor Molnár

Minikoľajisko veľkosti TT

Existuje množstvo modelových koľajísk rôznych veľkostí a modelových mierok, v rôznom stupni vybavenia a náročnosti spracovania. S mnohými ste sa mali možnosť oboznámiť i na stránkach VLAKYNET. Pred niekoľkými týždňami sa tu prezentovalo rozsiahle domáce koľajisko veľkosti H0, tentoraz som pripravil pre modelársku obec, ale i ostatných krátky článok o vzniku minikoľajiska veľkosti TT.

Už dlhšiu dobu som uvažoval nad stavbou úplne jednoduchého koľajiska /skôr oválu/. Impulzom k jeho realizácii bol článok v časopise ŽM, kde bolo popísane podobné koľajisko v mierke H0, nenáročné na priestorové podmienky.

Pretože pracujem prevažne s modelovou veľkosťou TT, rozhodol som sa pred niekoľkými rokmi postaviť si niečo podobné. Použil som najmenší normovaný polomer R=286 mm. Na stavbu som použil výlučne prebytočný materiál. Konštrukcia panelu o rozmeroch 60x60 cm je z drevených nosníkov a sololitovej dosky. Na stavbu terénu som použil polystyrén a osvedčený kartón a lepenku, z ktorých som vytvaroval jeho nosnú časť, ktorú som neskôr pokryl niekoľkými vrstvami novinového papiera a zriedeného disperzného lepidla. Počas schnutia terénu som začal zlepovať z papierovej vystrihovačky ABC a ZENITU budovu zastávky a neďalekého vodného mlyna. Na stavbu priľahlého skladu s rampou boli použité staré lepenkové lístky a obyčajný kartón z krabice od dezertu. Samotná profilová flexi koľaj s výhybkou je od maďarského výrobcu. Koľajový zvršok som vytvoril z jemného kremičitého piesku overeným postupom, ktorý viac priblížia jednotlivé fotografie. Tunelové portály sú takisto vytvorené z krabíc od dezertu /ej ale som maškrtník/, do ktorých je hrotom šidla znázornéné murivo. Most je produktom bývalého výrobcu BTTB. Vytvarovaný terén som pred konečnou úpravou nafarbil zelenou farbou a ako posyp som použil čoraz častejšie využívnú statickú trávu. Strmý svah som zalesnil vysokými ihličnanmi, okolie zastávky je vysadené pre zmenu mladinou. Komunikácia je vytvorená z kartónu s vytlačeným reléfom dlažobných kociek.
Koľajisko nie je ešte stále kompletné, je potrebné znázorniť zurčiacu bystrinu, malú vodnú nádrž pri vodnom mlyne a  doplniť detailami ako sklonovníky, hektometrovníky atď.

Nakoľko bolo cca 2 roky zapožičané do jednej nemenovanej modelárskej predajne v Košiciach, kde došlo i k miernemu poškodeniu, je momentálne v domácej dielni, kde sa podrobuje opravám a potrebným vylepšeniam.
Prevádzka na takto malilinkom koľajisku nesvedčí veľkým rušňom ako je napríklad BR 01, 555, alebo najnovšie TAURUS /i tak je nevhodný na neelektrifikovanú trať/. Tieto majú problém pri jazde takto extrémne malým polomerom. To ale nie je dôležité, pretože sa rátalo i tak len s menšími hnacími vozidlami, vrátane podvozkových, ktoré si hravo poradia  i na tak malom oblúku.

 

Galéria