Švajčiarsko si dá v Prahe vyrobiť vlaky za 8,5 mld. Kč.

9.1.2006 18:15 -po-

Švajčiarsko si dá v Prahe vyrobiť vlaky za 8,5 mld. Kč.

Švajčiarske spolkové železnice si dávajú v Prahe Zličíně u firmy Siemens vyrobiť dvojposchodové elektrické vlaky za 8,5 miliardy korún. Švajčiarske spolkové železnice si ich objednali 35 a slúžiť by mali pre prímestskú dopravu. Vo svojom aktuálnom vydaní to píše týždenník Ekonóm.

V Česku sa kompletne vyrábajú čelné riadiace vozy, na oboch vložených vozoch robí pražský Siemens hrubé stavby, lakovanie a čiastočne tiež záverečnú montáž. Ostatné práce na súprave dokončuje v Švajčiarsku firma Stadler Rail.
Podľa výrobcu sú vlakové jednotky sériovo vybavené klimatizačným zariadením a informačným systémom pre cestujúcich. Majú nízkopodlažnú konštrukciu, takže plne vyhovujú požiadavkám na prepravu telesne postihnutých. Súprava má 378 miest na sedenie.

Súprava teraz musí prejsť zaťažkávacou klimatickou skúškou v skušobnom stredisku Rail Tec Arsenal vo Viedni. Spolkový drážny úrad potom vystaví osvedčenie o prevádzkyschopnosti. Po skušobných jazdách v Curychu budú nové jednotky nasadené od mája do prevádzky na jednej linke. Postupne však budú pribúdať ďalšie.

Podľa informácií Ekonóma by mali Švajčiarske spolkové železnice rozhodnúť o objednávke ďalších 25 elektrických dvojposchodových jednotiek.