Vraví novinár čistú pravdu?

11.1.2006 9:51 -po- Zdroj: sme

Vraví novinár čistú pravdu?

Dnes ráno som si otvoril denník SME. Zaujal ma článok: „Arogantné železnice“ od autora: Karola Sudora. Tak som ho poctivo prečítal a ostali vo mne zmiešané pocity. Nechce sa mi veriť, že tento príbeh je 100% pravdivý. Poznám predpisy a nariadenia ZSSK. Zdá sa mi, že je tam kopa poloprávd. Aký je Váš názor? Cestoval niekto v inkriminovaný čas týmto vlakom? Sú poznámky sprievodcu pravdivým obrazom toho, čo sa tam dialo? Článok uvádzam v plnom znení.

 

 

Arogantné železnice

SME
10.01.2006
Autor: Sudor Karol

Toto sa stalo 9.1. ráno môjmu kolegovi: zrýchlený vlak z Nitry cez Trnavu do Bratislavy, odchádzajúci o 5.55 h mal približne 9 vagónov. Ľudia nastúpili, vlak sa pohol - a zrazu nával.

Nával ľudí, ženúcich sa do prvých troch vagónov. Čo sa deje?
Dokopy nič. Železnice opäť robia z ľudí hlupákov. Cesta z Nitry do Trnavy stojí 74 Sk. Dosť na to, aby ste požadovali služby na úrovni. Dosť na to, aby sprievodca nebol drzý a arogantný.

Príčina návalu ľudí v prvých troch vagónoch bola prozaická - boli to jediné vozne, v ktorých sa kúrilo. Ďalších približne 6 v pohode udržiavalo vonkajšiu (mínusovú) teplotu. Na nevydržanie.
Jeden z cestujúcich logicky požiadal sprievodcu, aby vo vlaku zakúrili. Brilantná odpoveď sprievodcu znela: "Choďte dopredu, tam je teplo." Prvé tri vagóny boli úplne zaplnené, kupé spolu s uličkami pripomínali rady na banány a toaleťák v časoch jakešovcov a biľakovcov. "Nepôjdem dopredu, tam je už plno ľudí, zakúrte mi tu, zaplatil som si rovnaký lístok, ako ostatní," opáčil cestujúci. "Tak si tu teda seďte a mrznite," kontroval pohotovo sprievodca. "Energie sú dnes drahé, kto by vykuroval všetky vagóny?" vypointoval na záver.

V tomto prípade je úplne jedno, že samotný sprievodca za zimu vo vozňoch (možno) nemôže. Namiesto "vtipných" odpovedí by som mu odporúčal salutovať každému cestujúcemu a zároveň sa ospravedlniť za aroganciu železníc každému, koho striasalo zimou. A tiež tým, ktorí boli síce v teple, ale tlačili sa ako na bitúnku.

Kdeže - on kontroloval lístky. Za cenu ktorých nedostanete to, na čo máte nárok.
Včera ráno vonku riadne mrzlo. Vo vlaku nemuselo.

Súvisiace trate