Společnost Alstom zvítězila v Německu

14.1.2006 15:50 Josef Gargula Zdroj: Alstom, Bombardier, DB

Společnost Alstom zvítězila v Německu

Společnost Alstom vyhrála výběrové řízení v Německu. Zvítězila v tendru na dodávku elektrických čtyřvozových příměstských jednotek,pomáhat jí při výrobě bude společnost Bombardier. Dodávka je určena pro společnost DB Regio NRW GmbH. V první fázi Alstom dodá 78 jednotek,umožňujících vícenásobné řízení. Celková hodnota obchodu dosáhne 343 miliónů €, pro Alstom připadne 119 miliónů €.

V této částce je započteno dodání dalších 72 jednotek,takže celkem bude v době od března 2008 do října 2010 dodáno 150 čtyřvozových souprav, které vychází z koncepce řady 422. DB plánuje nasazení jednotek v Severním Porýní-Vestfálsku.

Základní konstrukce všech 312 vozů se bude vyrábět v německé továrně Alstomu v Salzgitteru. Stejně tak se v této továrně budou vyrábět hnací podvozky jednotek, navíc zde budou probíhat finální práce na 51 jednotkách. Bombardier doplní veškerou elektrickou výzbroj, kterou vyrobí v Mannheimu a zbývající volné podvozky v závodě v Siegenu a provede dokončovací práce u 27 souprav v Henningsdorfu.

„Jsem velmi šťastni, že si Německé dráhy vybrali právě naši společnost. Dodáme vysoce kvalitní a moderní vlakové soupravy. Jsme přesvědčeni, že tyto vlaky budou nejvhodnějším řešením dopravní obsluhy ve vysoce zalidněném území Severního Porýní-Vestfálska,“ prohlásil Andreas Knitter, generální ředitel salzgitterské pobočky Alstomu.

Vozidla řady ET 422 jsou odvozená z jednotek ET 423 a patří k nejmodernějším elektrickým vozidlům vyráběným na základě stavebnicového skládání jednotlivých součástí. Nové moderní a technicky vyspělé vlaky s atraktivním designem uspokojí i náročné požadavky na ochranu životního prostředí i během samotné výroby. Používat se budou jen neškodící materiály. Navíc tyto jednotky budou schopné šetřit dodávanou elektrickou energii, budou vybaveny zařízením na tzv. rekuperaci. Nevyužitá energie je dodávána k vytápění, energie, která se vrací při brzdění je akumulována a poté opět použita ke spotřebě jednotky. Mají být postupně nasazovány na tratě S7 (Solingen-Düsseldorf) a S9 (Haltern–Bottrop–Essen–Wuppertal) v roce 2008.

Vlaky, které mohou jet nejvýše 140 km/h mají otočné otevírání dveří, klimatizační jednotku, moderní informační systém zvukové a světelné signalizace pro cestující, jsou vybaveny zařízením, které umožňuje naložit a vyložit vozíčkáře.

 

Obrázek představuje jednotku řady 423 DB, ze které bude nová 422 vycházet. Jednotkami 423 se postupně nahradily starší, až 30 leté stroje 420. Při výrobě se opět použily životnímu prostředí neškodící materiály, testované navíc proti požáru, bezpečné a pohodlné. Ochrana proti vandalům se spreji je zaručena. Jednotek řady 423 mělo být dodáno 462 čtyřvozových souprav. Jsou vyrobeny z hliníku jako nízkopodlažní, zatížení na nápravu činí 18 t., uveze 544 cestujících (jen 192 sedících), celková délka činí 67,4 m, šířka vozidla je 3,02m, napájení je soustavou 15 kV 16 2/3Hz. Objednány byly v roce 1994, dodávky probíhaly v letech 1998-2005. Vyrobeny byly v Německu. Byly nasazeny v okolí velkých měst, třeba Frankfurtu n. M., Mnichova

Za prvních 9 měsíců minulého roku zvýšil Alstom svůj zisk oproti roku stejným měsícům 2004 téměř o 5 %, objem zakázek činil celkem 13 bil.€, prodej činil 10,2 bil.€. Akcie společnosti Alstom se momentálně na pařížské burze prodávají kolem 56€ za kus, když ještě v prosinci se daly koupit za 40€. Akcie společnosti Bombardier se naproti tomu prodávají na burze v Torontu za 2,90 CAN $, přičemž jejich cena je na sestupu. Bombardier zavřel v roce 2005 tři továrny-dvě ve Velké Británii a jednu v Portugalsku a propustil 4000 lidí, letos plánuje propouštění skoro 8000 zaměstnanců do konce dubna a další zavírání továren. Společnost se zaměří na výrobu osobní vozů a souprav převážně v Evropě, výroba nákladních vozů je zatím v Německu a v Mexiku. Pro zajímavost společnost Bombardier získala zakázku maďarských železnic na renovaci 39 rychlíkových lehátkových vozů, s další opcí na dalších 41.