Skončí privatizácia Carga škandálom?

15.1.2006 11:15 -mm- Zdroj: Trend

Skončí privatizácia Carga škandálom?

Termín na podanie záväzných ponúk na privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., sa opať posúva. Tentokrát na 31.1.2006. Dôvodom sú nejasnosti v situácii cien za železničnú dopravnú cestu, ktoré mal nastoliť nový železničný regulačný úrad. Tie regulačný úrad stále nebol schopný stanoviť a záujemcovia o privatizáciu nevedia s čím môžu vo svojich záväzných ponukách počítať.

Nefungujúci regulačný úrad zdá sa nie je jedinou prekážkou, ktorá ohrozuje priebeh privatizácie. Ako uviedol ekonomický týždenník Trend, privatizácia môže skončiť fiaskom aj kvôli zákonu z roku 2001, ktorý umožňuje sprivatizovať iba 49%-ný podiel železníc. V tom čase bola správa infraštruktúry, osobná aj nákladná doprava ešte súčasťou jedného štátneho podniku Železnice Slovenskej republiky. Od 1.1.2005 sa ŽSR rozdelili na dva samostatné subjekty. Subjektu ŽSR ostala v kompetencii správa železničnej infraštruktúry, novovzniknutá Železničná spoločnosť, a.s., dostala do vienka osobnú a nákladnú železničnú dopravu, rušňové depá, rušne a vozne. Proces delenia pokračoval v roku 2005, keď sa Železničná spoločnosť, a.s.,  rozdelila na osobnú dopravu (Železničná spoločnosť Slovensko, a.s.) a nákladnú dopravu (Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s.).

Zákon z roku 2001 sa preto môže vzťahovať aj na nástupnícku spoločnosť vtedajších ŽSR, ktorou ZS Cargo je. Iba v polovici decembra 2005 podal poslanec NR SR za SDKÚ pozmeňujúci návrh k príslušnému zákonu, ktorý parlament schválil. Prezident SR však pozmeňujúci návrh nepodpísal a vrátil parlamentu na dopracovanie. Nie je preto vylúčené, že termíny sa budú posúvať opäť.

Určite si nie len ja kladiem otázky, prečo sa každá väčšia privatizácia na Slovensku nezaobíde bez problémov, preťahov, nejasností či škandálov? Prečo musíme pred zahraničnými investormi vyzerať tak neschopne? Prečo sa privatizcia nedá pripraviť tak aby sa takýmto nejasnostiam dalo predísť? Však aj vďaka takýmto "detailom" sa cenová ponuka investorov môže znižovať.

Ešte nedoznel škandál okolo privatizácie košického a bratislavského letiska, v ktorom sa Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii na čele s ministrom Prokopovičom vyznamenáva a už to začína vrieť aj na druhom fronte. Funkčné obdobie súčasného vládneho kabinetu sa kráti, dá sa preto čakať že v privatizácii ZS Cargo sa bude pokračovať hlava-nehlava, len aby sa to celé stihlo. Je nepripravená privatizácia dobrá? Ale tu možno ide o niečo celkom iné, zákulisné, politické...

Najsilnejším kandidátom na privatizáciu Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., sa v súčasnosti zdá byť konzorcium tvorené rakúskym Rail Cargo Austria a slovenskou finančnou skupinou J&T. Rail Cargo Austria má skúsenosti v železničnej doprave nie len v Rakúsku ale aj na Slovensku. Navyše má aj silné finančné zázemie. Je preto zaujímavé, že aj napriek tomu vstupuje do súťaže s J&T. A možno to až také zaujímavé nie je. J&T ako dlhodobý rival Penty sa zúčastňuje na delení štátnych majetkov. Penta vďaka letisku vyhráva na našom malom slovenskom piesošku 1:0. Bude po privatizácii Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s., 2:0 alebo 1:1? Alebo bude len 1:0 a privatizácia sa skončí blamážou? Slovač, tešme sa...