Nielen ľudia cestujú vlakom

19.1.2006 18:30 Jozef Kollár

Nielen ľudia cestujú vlakom

Väčšina cestujúcich si myslí, že vlakom cestujú len ľudia. Občas sa síce vo vlaku objaví nejaký pes alebo mačka, ale tieto tvory sú pokladané za "súčasť" človeka. Horšie je, keď cestujúci zistia, že majú spolucestujúcich vôbec nie príjemných, skôr naopak. Spoločnosť nezvaných hostí na vlastnej koži pocítili vlani cestujúci vo vlakoch medzi Talianskom a Francúzskom.

Cestujúci vlaku "Eurocity" z francúzskeho mesta Nizza do talianskeho Neapola vychutnávali jazdu. Niektorí podriemkávali, iní si čítali noviny, proste idylka. Túto idylku však v jednom vozni narušili votrelci. Nie tí vesmírni zo scifi filmu, ale celkom obyčajný hmyz, ktorý zrazu začal vyliezať vo veľkom množstve zo všetkých možných aj nemožných otvorov vozňa. Samozrejme, po vylezení hmyz neostal na jednom mieste, ale veselo pochodoval po vozni aj cestujúcich. Tí boli z toho mierne zdesení a nechceli veriť vlastným očiam. Napadnutý vozeň odpojili v Janove a vlak pokračoval v ceste s niekoľkohodinovým meškaním. Zopár cestujúcich podalo na železnice žalobu, pretože to nebol prvý prípad.

Ďalší prípad sa stal v nočnom vlaku, idúceho z talianskeho Vintimille do Paríža. Sny spiacich cestujúcich tentokrát narušila hmyzia háveď cicajúca krv. Tiež to bolo v jednom vozni, v ktorom načierno cestovali blchy, ploštice, kliešte a ktovie aký ďalší upírí hmyz. Povyliezali a hneď zabodli svoje sosáky do nič netušiacich a snom oddaných cestujúcich. Vlak zastavil v Marseille a špecialisti sa trápili s prehliadkou do skorých ranných hodín. Odporučili potom cestujúcim, aby si pre istotu nechali batožinu a oblečenie dezinfikovať. Napadnutý vozeň odstavili a pristavili iný. Zo 450 cestujúcich 80 odmietlo pokračovať ďalej postihnutým vlakom. Do Paríža sa odviezli rýchlovlakom TGV.

Zdroj: Transport, 21/2005, str. 35