Cesta vlakem do Běloruska za pár korun

25.1.2006 6:00 František Vančura Zdroj: www.belorusko.cz

Cesta vlakem do Běloruska za pár korun

V případě, že se vzdáte pohodlí, rychlosti a nejste omezeni časem, můžete se do Běloruska vydat stopem nebo lépe za několik stokorun vlakem.

Návrh autostopu se týká spíše cesty přes Polsko. V Bělorusku samotném neplacenému autostopu, jako je u nás, příliš nefandí. Za kratší trasy možná nic nečekají, ale pokud se chcete svézt desítky kilometrů a někdo vám zastaví, zeptejte se předem - obvyklá výše příspěvku za spolujízdu by měla být ve výši ceny jízdného autobusem nebo vlakem. Z vlastní zkušenosti jsem tak cestoval celkem rychle 30 km do Žodina, ale tam jsem na výpadovce čekal skoro 40 minut, než mě vzal další řidič až do Minska za uvedený příspěvek. Děvčata to mají snažší, ale samotným jim to nedoporučuji.

Já sám doporučuji cestu vlakem - je výrazně rychlejší a pohodlnější, Polsko a běloruskou hranici přejedete za 8 hodin. V Česku nasedněte u hranice s Polskem, nejlépe v Ostravě na R202 Chopin (odjezd 1:50). Možná ještě na českém území Vás ve vlaku čeká pasová a celní kontrola. V něm vám průvodčí prodá přeshraniční jízdenku Petrovice u Karviné-Zebrzydowice za 15 Kč nebo 2 zloté. Jakmile vlak přejede do Polska, kupte si ve vlaku u polského průvodčího jízdenku na "počong pošpěšny" na trasu Zebrzydowice-Terespol přes Varšavu (dále přes Luków a Siedlce). Délka úseku je 602 km a cena jízdenky 56,30 zlotého plus příplatek 5 zlotých u průvodčího. Zde je link na aktuální ceník PKP v Excelu (bez záruky).

Chopin přijede do Warszawy Wschodnia v 7:06 (Můžete vystoupit i na podzemním nádraží W-wa Centralna a podívat se na mrakodrapy, ale pohlídejte si, abyste se dostali včas na Wschodniu, osobáky pendlují každých 10 min.). V 8:52 na W-wa Wschodnia sednete do rychlíku směr Siedlce, v tomto případě přijíždí v 10:28 do Siedlce a tam v 10:45 přestoupíte na rychlík do Lukowa, kam přijede v 11:18. Z Lukowa odjede v 11:30 osobní vlak vlak do Terespolu (příjezd 13:13). Po celou dobu se můžete dívat na rovinatou krajinu východního Polska plnou polí, kousek za Varšavou také vilami na předměstí. Na jízdním řádu PKP si OVĚŘTE nejlepší spoj z Varšavy do Terespolu - pozor, ať si nevyberete povinně lůžkový nebo třídu ICE či Express. Vybírejte také tak, abyste po příjezdu do Terespolu nemuseli dlouho čekat na přehraniční vlak Terespol-Brest Centralnyj. Lístek na něj vám prodají v tamější stanici za 4,17 zlotých. Vlaky jedou v následující době - R120 v 8:42, příjezd v 10:28 (ano, v Bělorusku se posouvá čas o hodinu dopředu), R122 10:23/12:09, R124 15:50/17:36, R126 18:20/20:06, R128 21:05/22:51, vlaky jedou denně (kontrolováno 24.1.2006, opět přesto aktuálně prověřte na webu PKP). Tak při kurzu 7,80 za zlotý jste tam dojeli z Petrovic za 490 Kč.

Běloruská pasová kontrola se při tomto způsobu cesty uskuteční už ve vlaku, celní v sále na nádraží. Když po odbavení vyjdete ze dveří, ocitnete se v hale. Vlevo je podchod, vpravo je non-stop směnárna a obchůdky a po východu z budovy přístup k vlakům na Moskvu, vpředu je úzký průchod, který končí vidlicí - vlevo jsou vnitrostátní pokladny, vpravo potom pokladny Belarusbanku, bankomat a dočasně (situace v srpnu 2005) mezinárodní pokladny.

Pokud pokračujete dál na Minsk, budete na to potřebovat běloruské rubly. Na cestu se vybavte dolary, protože je berou všude a s nejmenší marží. Nesměňujte mimo směnárny - je to trestné a navíc to nemusí být bezpečné. Na nádraží jsou nejméně 3 směnárny (v hale, u pokladen Belarusbanku a třetí v čekárně), kurzy jsou zhruba stejné, v té nejbližší si vyměňte dolary za potřebnou částku rublů. Tisíc běloruských rublů odpovídá 11,60 Kč, kurz BYR uveřejňují Hospodářské noviny, více o penězích se dozvíte v článku Běloruská měna a bankovky. Orientační cena lístku z Brestu do Minsku je 15-25 tis. podle vlaku a typu vagonu, pokud budete chtít povlečení (není to povinné), připlácí se za něj průvodčímu 3-4 tis. rublů. Např. jízdenka "plackartnyj" rychlíkem č. 132 z Brestu do Minsku stojí 15 tisíc, tj. 180 Kč. Při koupi mezinárodního lístku, např. do Moskvy, musíte předložit pas, ale ceny jsou pro domácí i cizince stejné. Směnárny a přepážky mohou mít časté půlhodinové přestávky. Vybrat rubly lze také v jednom ze dvou bankomatů (u pokladen Belarusbanku nebo v čekárně). Vyzkoušel jsem již třikrát, bez problémů či nemilého překvapení.

Lístek si koupíte ve vnitrostátních pokladnách, v daném sále je také vlakový jízdní řád s odjezdy nejbližších vlaků. Potřebujete znát číslo vlaku a typ vagonu, ve kterém chcete jet. Máte na výběr "plackártnyj" - otevřené kupé - viz. foto nebo "kupéjnyj" (naše klasické kupé, dražší cca o 60% než plackartnyj). Na jízdence bude napsáno číslo vagonu a místo MECTO - při nástupu si ji průvodčí vezme a před příjezdem do cílové stanice vrátí. Můžete se stát, že levnější plackártnyj není a je jen kupejnyj. Také se může stát, že na jízdence bude jen číslo vagonu a místo vám určí průvodčí při nástupu do vagonu ("mjésto naznáčit pravadník"). Vnistrostátní, příp. bělorusko-ruské rychlíky jsou znatelně levnější než mezistátní přijíždějící z Polska a pokračující na Moskvu. Dražší jsou i vnitrostátní "firmennyje".

Jestliže neumíte rusky, začněte s češtinou, příp. angličtinou, angličtinu zkuste u mládeže. Pomůže vám, pokud si budet umět přečíst aspoň nápisy v azbuce. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že Bělorusi rádi pomohou a poradí.

Zpáteční cesta tímto způsobem je méně pohodlná, protože musíte koupit jízdenku, zaplatit clo (zeptejte se lidí okolo kde, nebuďte překvapení, pokud clo bude vyšší než cena jízdenky, možná se už neplatí) a hlavně vystát frontu před uzavřenou místností pro celní odbavení, fronta se vytváří již hodinu před odjezdem vlaku a 20 minut před jeho odjezdem se končí s kontrolou, proto je třeba se cpát pro jistotu dopředu. Pokud pojedete z Brestu mezinárodním lůžkovým vlakem, musíte projít stejnou odbavovací halou, ale bez té fronty. Všem lístek stojí o dost víc.

Číslo vlaku Trasa Odjezd z Brestu Jezdí
10 skóryj Varšava-Moskva "Polonez" 21:09 denně
12 firmennyj Varšava-Moskva 17:29 denně
14 firmennyj Berlín-Moskva 4:47 denně mimo neděli
22 skóryj Praha-Moskva "Vltava" 16:23 denně
28 skóryj Brest-Moskva 18:52 denně
46 skóryj Brest-Sverdlovsk 11:04 jen ve čtvrtek od 10.6.
50 skóryj Brest-St. Petěrburg 14:05 denně
68 skóryj Brest-Volgograd 19:50 jen středa, pátek od 2.6.
76 skóryj Brest-Moskva
přes Gomel
10:12 denně
104 firmennyj Varšava-Minsk 2:39 denně
106 firmennyj Brest-Minsk "Bug" 6:27 denně
112 firmennyj Brest-Minsk "Beresťje" 12:22 denně
114 skóryj Brest-Novosibirsk 11:04 jen v úterý a sobotu
132 skóryj Brest-Moskva 3:52 denně
396 passažirskyj Brest-Moskva 21:39 denně

Na ukrajinském webu poezda.net si můžete ověřit aktuální spoje na daný den, podívejte se na ukázku spojů ze stanice Brest Centralnyj do Minsk-Passažirskij ze dne 30.8.2005. Na webu Běloruských železnic je pěkný, nový, interaktivní jízdní řád rychlíků a osobních vlaků, kliknutím myši vyberte výchozí a cílovou stanici. Načtení apletu chvilku trvá.

Po zakoupení lístku se můžete jít podívat na "maskovskoju storonu vokzala", ze které odjíždí vlaky ve směru na Minsk a Moskvu. Jeden ze vchodů na nástupišti by měl být do čekárny - zde si můžete v klidu sednout. Je tu také bankomat, placené WC (veřejná WC jsou tzv. turecké), směnárna, obchůdky a telefony. Pokud si potřebujete zavolat, složíte u okénka peníze na hovor, řeknete kam a kolik minut) a volejte podle návodu v článku Telefonujeme do Běloruska, po Bělorusku a z Běloruska. Cestování po Bělorusku věnujeme samostatný článek. Pro náročnější je tu samozřejmě R 209 Vltava. Jízda Vltavou a další možnosti dopravy jsou stručně popsány v článku Jak se dostanete do Běloruska.

Súvisiace odkazy