Mrazy spôsobili veľké problémy v doprave

24.1.2006 11:27 -po- Zdroj: ŽSR, ZSSK, SAD, SME

Mrazy spôsobili veľké problémy v doprave

Niekoľkohodinové meškanie vlakov a autobusov, rušenie spojov, nervózni a premrznutí cestujúci, ktorí meškali do práce. To je bilancia prudkých mrazov, ktoré v noci na 23.1. zachvátili celé Slovensko.

Vlaky spomalili zmrznuté výhybky

Problémy mala kvôli mrazom včera (23.1.) aj Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK). Cestujúci, ktorých vlak neprišiel alebo meškal si tak môžu uplatniť škody, a to bez ohľadu na to, že meškania nezapríčinila ZSSK.
Pre nepriaznivé počasie odriekla osobný vlak z Trnavy do Bratislavy o 7.00 a nahradila ho rýchlikom 722 Vtáčnik z Prievidze do Bratislavy, ktorý v tomto úseku premával ako osobný vlak. Rýchliky s rannými odchodmi meškali do hodiny, osobné vlaky 15-20 minút. Horšie na tom boli cestujúci vo vlakoch, ktoré z východu Slovenska odchádzali v nedeľu v noci.
Rýchlik Zemplín odchádzajúci z Humenného do Bratislavy v nedeľu večer o 22.25, meškal necelých 5 hodín. Rýchlik Poľana, štartujúci o 15 minút neskôr z Prešova cez Zvolen do Bratislavy, sa oneskoril o takmer 6,5 hodiny. Informovala o tom Zuzana Červená z odboru komunikácie ŽSS. Vlaky včera na Slovensku meškali pre problémy Železníc SR so zamrznutými, alebo snehom zafúkanými výhybkami.
"S meškaniami treba počítať takmer na všetkých tratiach," informovala hovorkyňa podniku Kornélia Blašková. Meškania vlakov sú individuálne.

ŽSR majú najväčšie problémy s výhybkami, ktoré zamŕzajú alebo sú zafúkané snehom

Mráz a silný nárazový vietor stále komplikuje železničnú dopravu na Slovensku. Najväčšie problémy sú s výhybkami, ktoré zamŕzajú alebo sú zafúkané snehom. Z tohto dôvodu dochádza na celom území Slovenska k meškaniu vlakov. Na Slovensku je pritom približne 10 000 výhybiek.
"S meškaniami treba počítať takmer na všetkých tratiach," informovala TASR hovorkyňa Železníc SR Kornélia Blašková. Meškania vlakov sú individuálne. Najväčšie dnešné meškanie bolo zatiaľ okolo 120 minút. "Železnice SR v súvislosti s týmto počasím prijali niekoľko opatrení, ako zníženie rýchlosti vlakov, obmedzenie nákladnej dopravy a zvýšenie počtu ľudí v teréne, ktorí osobne dohliadajú na infraštruktúru. Tieto opatrenia budú v platnosti až do zlepšenia počasia," spresnila Blašková. 

Pre silné mrazy zamrzli rozvody vody, ZSSK prijíma operatívne opatrenia

Meškanie vlakov aj v podvečerným hodinách kvôli silným mrazom pretrváva. Najväčšie problémy sú so špeciálnymi reštauračnými a lôžkovými vozňami, oznámil TASR hovorca a. s. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK Slovensko) Miloš Čikovský.

V dôsledku silných mrazov zamrzli podľa jeho informácií rozvody vody tak na vozňoch na odstavných koľajach v Bratislave a v Košiciach, ako aj pre zbrojenie súprav. Nemohli byť preto radené ani posilové vozne do IC vlaku 500 Kriváň s pravidelným odchodom z Košíc o 17.20 h a príchodom do Bratislavy o 22.20 h. Zamrznuté rozvody vody v niektorých vozňoch mali za následok znefunkčnenie sociálnych zariadení.
Niektoré vlaky meškajú aj v dôsledku zamŕzania vzduchového potrubia na hnacích vozidlách.
Pre nepriaznivé počasie väčšina osobných vlakov a rýchlikov ZSSK mešká okolo 30 minút, niektoré vlaky meškajú až niekoľko hodín.
Čikovský potvrdil, že "problémy s nefunkčnosťou výhybiek v dôsledku silného nárazového vetra a snehových jazykov s utíchajúcim vetrom pomaly ustávajú, ale situáciu v pravidelnosti osobnej železničnej dopravy i naďalej komplikuje silný mráz."
V tejto mimoriadnej situácii prijala spoločnosť ZSSK Slovensko operatívne opatrenia v preprave cestujúcich. Ak napríklad cestujúci nastúpi do povinne miestenkového vlaku bez miestenky, prepraví ho síce bez sankcie, ale s upozornením sprievodcu, že na miesto nemá cestujúci nárok, ak príde cestujúci s miestenkou. V tom prípade mu musí uvoľniť miesto.

SADky

V autobusových podnikoch na severe krajiny, kde boli teploty extrémne nízke, zostala stáť viac ako pätina autobusov, Železničná spoločnosť Slovensko ráno zrušila osobný vlak, niekoľko rýchlikov meškalo vyše päť hodín. Niektoré autobusové podniky však extrémne teploty nezaskočili.

Teploty, ktoré sa v noci pohybovali od 15-28,4 stupňa Celzia pod nulou, narobili najväčšie problémy autobusovým dopravcom. Problémy ale pravdepodobne nespôsobil technický stav autobusov, ale skôr kvalita palív. Hoci niektoré severoslovenské autobusové podniky tankovali naftu, ktorá mala fungovať pri teplote mínus 29 stupňov Celzia, ich autobusy zostali stáť na pol ceste. V nádržiach vozov, ktoré cez víkend zostali stáť, sa pri teplotách až mínus 28,4 řC vytvorili kryštáliky parafínu. Tie potom, keď sa autobus rozbehol, upchali palivové filtre a niektoré autobusy zostali visieť. "Všetky vozy sme naštartovali, ale niektoré z nich sa po určitom čase zastavili," povedal prezident Zväzu autobusovej dopravy George Trabelssie. Preto si väčšina autobusových podnikov nechala urobiť rozbory dodaného paliva. "Ak palivo nebude zodpovedať dohodnutým podmienkam, budeme to riešiť s dodávateľom. Ak zlyhal ľudský faktor vnútri podniku, škodu zosobníme," načrtol Trabelssie.

Kontroly Slovenskej obchodnej inšpekcie spred troch rokov zatiaľ hovoria skôr v prospech dodávateľov nafty. "Zo 156 vzoriek zimnej nafty nezodpovedala požadovaným parametrom len jedna, v Prešovskom kraji," povedala predsedníčka obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová. Kontrola sa však týkala len verejných čerpačiek. Autobusárov sa netýkala, pretože tí nakupujú priamo od dodávateľov.

Autobusy zostali stáť na Kysuciach, v Turci, na Orave a v Liptovskom Mikuláši. Nafta mrzla aj v južných regiónoch Slovenska, v hlavnom meste a v Komárne. V Bratislave, kde sa teploty pohybovali 14-18 stupňov pod nulou, ráno vypadlo z pravidelných liniek okolo 40 autobusov v rôznych častiach mesta. Podľa riaditeľa autobusovej divízie Dopravného podniku Bratislava Karola Kállaya zamŕzala predovšetkým nafta vo filtroch.

Nad zamŕzajúcou naftou Kállay vyslovil prekvapenie, lebo ešte v stredu minulý týždeň poslali vzorky na rozbor do Slovnaftu, ktoré potvrdili bod tuhnutia pri teplote mínus 20 stupňov. V praxi sa však výsledky nepotvrdili, preto včera DPB začal tankovať arktickú naftu s podstatne nižším bodom zamŕzania.

Podľa vedúceho dopravného referátu SAD v Komárne Alfréda Justyáka vodiči síce autobusy naštartovali, počas jazdy im však nafta zamrzla. "Z toho dôvodu zostali stáť štyri autobusy na trase Komárno - Bratislava a Komárno - Martin," povedal Justyák. Prepravu cestujúcich na týchto linkách zabezpečili náhradné autobusy od zmluvných prepravcov.
Bez problémov sa s mrazmi autobusové podniky vysporiadali v Banskej Bystrici a vo Zvolene, kde nízke teploty pravidelnosť diaľkových a prímestských linkách nenarušili. Banskobystrická dopravná spoločnosť (BBDS) a Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen vypravili všetky vozidlá na cesty podľa cestovných poriadkov.

"Z Banskej Bystrice vyšlo ráno 12 diaľkových a 35 prímestských a z breznianskej prevádzky 10 diaľkových a 58 prímestských autobusov bez vážnych problémov. Naftu na našej čerpacej stanici máme do mínus 30 stupňov Celzia," povedal vedúci dopravného oddelenia SAD BBDS Vladimír Mikuško.
"Meteorológmi avizované mrazy sme očakávali pripravení, aby sme eliminovali výrazný pokles teplôt, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť pravidelnosť autobusovej dopravy," konštatoval riaditeľ dopravného úseku SAD Zvolen Milan Chabada. Z asi stovky autobusov zabezpečujúcich premávku na prímestských linkách malo menšie problémy kvôli mrazom iba asi 5% z nich. "Vyriešili sme ich náhradnými spojmi," povedal Chabada.
Zvolenčania sa pripravili aj na zabezpečenie mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Banskej Bystrici, ktorú prevádzkujú od nového roka. Vodiči nastúpili do mimoriadnej zmeny už o tretej hodine ráno, aby zahriali všetkých 70 vozidiel. Tie vyrazili do banskobystrických ulíc načas a prepravujú cestujúcich podľa platného cestovného poriadku. 

Ako 23.1. vyzerala doprava v regiónoch

Mráz, mínus 15,6 stupňa Celzia a vietor spôsobili včera v ranných hodinách Slovenskej autobusovej doprave (SAD) so sídlom v Rožňave to, že z takmer šesťdesiatky autobusov sa na svoju prvú rannú trasu nedostalo päť. Tri z nich boli okamžite nahradené inými a vynechané boli len 4 tradičné spoje. Od 4.30 do 7.45 mali autobusy meškanie od 20 do 40 minút. Ľudia však boli trpezliví, situáciu z mrazom a vetrom, keď zlyháva technika, chápali. Na hlavy dispečerov sa teda nesypali žiadne ponosy. Nemocnice v okresoch Rožňava a Revúca nezaznamenali žiadne prípady omrznutia končatín. Vietor nevyhnal do ulíc ani hasičov, nikde nehlásili pády stromov či striech následkom silného vetra.
Autobusy nemohli naštartovať

Silné mrazy včera narobili problémy aj Slovenskej autobusovej doprave Humenné, a.s., ktorá zabezpečuje prímestskú dopravu v okresoch Humenné, Vranov nad Topľou, Svidník, Stropkov a Medzilaborce. Niektoré autobusy totiž ráno nenaštartovali, ďalšie zostali stáť na ceste. Informoval o tom generálny riaditeľ firmy Jozef Lacký.
Podľa neho jazdiť prestalo približne 20% zo 150 autobusov, prevažne na linkách v severných okresoch. Dôvodom bolo zamrznutie nafty alebo chladiaceho systému. "Parafínovať začala nafta, ktorá bola natankovaná z verejných zdrojov, nie z nášho domáceho. V niektorých autobusoch skašovatel Fridex, vodiči ho rozriedili na teplotu do mínus 18 stupňov, mrazy však boli väčšie," povedal. Tieto problémy mali zväčša staršie autobusy, nové vozy situáciu zvládli.
Včera (23.1) podvečer boli podľa riaditeľa všetky nepojazdné autobusy z ciest odtiahnuté a nahradené inými. Do nafty začali pridávať špeciálnu kvapalinu, ktorá bráni jej zamŕzaniu, vodiči podolievali aj nemrznúcu zmes do chladičov. "Zajtra by už malo byť všetko v poriadku," dodal Lacký.
Niekoľko spojov včera vypadlo aj michalovskému podniku SAD. Ľudia sa napríklad ráno nedostali z Tušickej Novej Vsi do Michaloviec.

V nedeľu nevyšlo pre zimu 80 autobusov trenčianskej SAD

Pre extrémne klimatické podmienkam nevyrazilo včera ráno na pravidelnú jazdu až 23% všetkých autobusov trenčianskej SAD. Z celkového počtu 345 autobusov mestskej i prímestskej autobusovej dopravy v okresoch Považská Bystrica, Púchov, Ilava, Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava tak nešlo až 80 autobusov.
Podľa hovorkyne trenčianskej SAD Ivany Strelcovej výpadok autobusov spôsobili silné mrazy, ktoré dosahovali až -27 řC. Motorová nafta v autobusoch by podľa nej nemala zamŕzať do teploty -29 řC. "Pri dlhodobom státí počas víkendu v extrémnych klimatických podmienkach však došlo k čiastočnej kryštalizácii parafínov a k ich usadeniu v spodných vrstvách nádrže, čo pri výjazdoch spôsobilo zanesenie filtrov a výpadok vozidiel," povedala Strelcová.
Podobná situácia bola včera aj v žilinskej SAD. Z celkového počtu 288 autobusov nevyšlo až 20% vozidiel, z toho väčšina pre problémy s naftou. Sedem autobusov skončilo zaviatych snehom v obciach Kláštor pod Znievom, Valča, Vrícko a Dubové.
Trenčianska i žilinská SAD robí podľa Strelcovej opatrenia na zníženie bodu mrznutia nafty pridávaním prísad.