Návštěva u brněnských historických lokomotiv

22.2.2006 20:50 Marcel Kowalski

Návštěva u brněnských historických lokomotiv

Jako fanda do parních lokomotiv jsem slídil jestli v Brně nějaké ty lokomotivy jsou. Samozřejmě že jsou. Ale akce s nimi spojené nejsou nijak moc veřejně propagovány. Stíhal jsem sem tam nějakou která byla zveřejněna na internetu. Až jednoho dne mezi řečí se mě můj tatík ptá jestli bych měl zájem se podívat na ty Brněnský páry. No samozřejmě že jsem měl zájem a obrovský, nadšený jako malé dítě jsem se všem kolegům hned pochlubil, že je půjdu navštívit.

V sobotu 18.02.2006 nadešla ta chvíle kluci prý mají naplánovanou nějakou brigádu tak se za nimi můžu stavit.

Počasí přálo a tak jsem se vypravil na nádraží Brno-Dolní kde jak známo někde ty lokomotivy jsou. A opravdu v jedné hale jsou, stojí tam ve společnosti právě opravovaného služebního vozu který je na nostalgických jízdách používán jako bufetový vůz. Sám jsem v něm již při různých jízdách něco pozřel a nakoupil upomínkových předmětů. Právě na něm brigádničili a prováděli nový nátěr dva dobrovolníci.

V Brně se nachází tři parní lokomotivy: Skaličák 433.001, Šlechtična 475.101 jsou provozní loko. které vlastní České dráhy a Všudybylka 354.1217 která je majetkem Národního technického muzea. Propadl  jí kotel, ten je však v takovém stavu že jeho oprava by si vyžádala velké finanční náklady. NTM však nejeví zájem o opravu této mašinky protože v Čechách je jedna Všudybylka po opravě. Snad se někde najdou prostředky na její opravu, zatím zůstává v Brně  jako neprovozní a bude snad k vidění na různých železničních akcích jako jsou dny železnice nebo Brna alespoň jako vystavovatelný exponát. Byla by škoda kdyby byť o neprovozní, ale krásnou mašinku Brno přišlo.

V Tišnově je prý depován ještě Albatros. V hale byla ještě k vidění parní tramvaj Caroline na které se provádějí menší opravy. Caroline vozila ve svých nejlepších dnech nákladní vozy po ulicích Brna např. do pivovaru Starobrno. V jedné řadě s provozními párami stojí muzeální prototypová Bardotka T478.1001.

 

Na Skaličáku se provádí oprava van. V květnu by už měl být v plné síle na svoje akce. Šlechtičně v srpnu propadne kotel a bude třeba provést přetrubkování to se bude provádět na podzim a příští zimu, na jaře by již měla být opět v plném provozu. Možná jste si všimly že na lokomotivách chybí bronzové cedulky s číslem. Nejsou však ztraceny, ale uschovány před vandaly kteří maskováni svojí snědou pletí pod rouškou tmy odmontují i ojnici a odevzdají do šrotu. Trošku smutný je osud haly ve které jsou nyní mašinky schovány. S výstavbou nového nádraží budou budovy Dolního nádraží zbourány. Vodárna a točna budou také srovnány se zemí. Pokud se prosadí myšlenka využití starého nádraží jako muzea železnic mohly by mašinky nalézt útočiště tam. To je však zatím stále hudba daleké budoucnosti.

Na Dolním nádraží nejsou uschovány jen Brněnské mašinky ale i jiných spolků. Snad se v nejbližší době podaří rozjet internetové stránky parostrojního spolku Brunensis kde bude k nalezení fotogalerie z akcí, historie a popis mašinek plánované akce a jiné informace z dění okolo železniční historie.

Nafotil jsem ještě pár fotek z Dolního nádraží. Rozloučil se s mašinkami i jejich pečovateli. Určitě se k těmto mašinkám vrátím.

Galéria