Región Zlatých Moraviec

8.4.2006 19:55 Tomáš Rotbauer

Región Zlatých Moraviec

V roku 2003, keď sa vo veľkom rušila osobná doprava na väčšine regionálnych tratí, (to som ešte netušil, že raz budem členom VLAKY.NET) som si povedal, že sa vyberiem ešte pred poslednými jazdami na výlet. Vybral som si región Zlatých Moraviec, kde som v živote nebol, nie to ešte vlakom.

Ráno som odchádzal z Bratislavy Amicusom do Nových Zámkov, kde už čakal prípoj do Zlatých Moraviec. Ako neskôr vysvitlo, nebol som sám, kto ešte nemal túto trať prejdenú a bol som prekvapený, koľko bolo vo vlaku fanúšikov železnice zo susedných Čiech.

Sprievodca sa tešil veľkému záujmu a rád sa s nami porozprával. Vlak sa miestami vliekol neuveriteľnou rýchlosťou 10 km/h, ktorá bola na väčšine nechránených priecestí so zlým rozhľadom a v najmä v obciach. Zastávky Malá Maňa, Maňa zast., Maňa, Kmeťovo, Michal nad Žitavou, Martinová, Lúčnica nad Žitavou a Dyčka sme míňali pomalým tempom. Vo Vrábloch sme čakali na križovanie s osobným vlakom z Moraviec. Jeden dobrodruh si ho odbehol odfotiť až ku vchodovému návestidlu od Moraviec a utekal naspäť na vlak. Osobák odišiel do Uľán a po jeho odchode sme odišli aj my. Čakalo nás ešte zastavenie v Novej Vsi nad Žitavou, v Slepčanoch a Tesárskych Mlyňanoch.

V Zlatý Moravciach som mal chvíľu čas pred pokračovaním do Kozároviec, tak som zašiel spraviť foto do depa. Prišiel vlak z Kozároviec i z Lužianok a všetko sa to tu poobmieňalo a išlo sa ďalej. Nasledovali Zl. Moravce – Závody (kedysi tu určite veľa ľudí vystupovalo), Zl. Moravce – Prílepy, Volkovce – zastávka, Volkovce, Kozárovce – zastávka a Kozárovce.  Trať bola veľmi kľukatá a sprievodca hovoril, že pri stavbe robotníci trať naschvál predlžovali, aby dostali viac peňazí, lebo boli platení od kilometrov.

V Kozárovciach som si pofotil stanicu a čakáreň a chvíľu sa naša súprava točila späť až do Lužianok. Po príchode do Moraviec vládol čulí ruch troch súprav. V riedko osadenom vozni som pokračoval ďalej do staničiek Ladice, Jelenec, Sľažany, Žirany, Podhorany pri Lužiankach a Dražovce, kde vlak dokonca zastavoval iba na znamenie. Trať bola znova veľmi kľukatá a bolo na nej dosť zárezov a násypov.

V týchto staničkách bolo naozaj prázdno a právom bola pozastavená doprava, aj keď osobne si myslím, že úplné zrušenie osobnej dopravy nebolo to najvhodnejšie riešenie. Ja by som spoje iba obmedzil, samozrejme ide o to, aby ich aj cestujúci využívali. Som rád, že aspoň na úseku z Uľán nad Žitavou do Zl. Moraviec sa podarilo obnoviť osobnú dopravu. Ak by sme sa chceli dostať z Moraviec do Lužianok , tak už iba autobusom cez Nitru.

 

V Lužiankach, kde už čakali dva osobáky, jeden smer Nitra a druhý do Radošiny, som počkal na osobák do Leopoldova, počkali sme na križovanie so „Zr Nitran“ a šli ďalej. Už bola tma, tak fotky som už nerobil, ale v hlave som hodnotil, čo som za ten deň prešiel.

Niekedy keď prechádzam autom do Zvolena cesta prechádza ponad trať Zl. Moravce- Úľany a Zl. Moravce Kozárovce, až ma zašteklí, že to bola moja prvá trať, ktorú som si ako tak zmapoval.

Ospravedlnite zníženú kvalitu obrázkov, bola to moja prvá skúsenosť s fotografovaním.

Nabudúce o inej regionálke.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy