Zjednotenie trakčnej sústavy na Slovensku

24.4.2006 8:00 -mm-

Zjednotenie trakčnej sústavy na Slovensku

Historický vývoj výstavby železničnej siete v bývalom Československu bol ovplyvňovaný rôznymi faktormi, akými boli hlavne dostupnosť technológií v danom čase výstavby. V roku 1949 sa na území Slovenska začala elektrifikácia v žst. Varín. Na základe rozhodnutia vtedajšieho ministra dopravy ČSR sa začala budovať jednosmerná trakčná prúdová sústava s napätím 3 000 V na prvom hlavnom železničnom ťahu.

Vývoj v oblasti trakčných technológií však počas výstavby napredoval a s rozvojom polovodičovej techniky nastal aj rozvoj striedavej trakčnej sústavy. V roku 1958 minister dopravy ČSR rozhodol o elektrifikácii druhého hlavného ťahu modernejšou striedavou trakčnou sústavou 25 000 V 50 Hz. V roku 1964 ministerstvo dopravy rozhodlo o tom, že v elektrifikácii sa bude pokračovať už iba budovaním striedavého napájacieho systému. Od týchto čias trvá na území Slovenska stav, pri ktorom na tak malom území akým Slovensko je, existujú 2 rôzne napäťové sústavy (ak neberieme do úvahy trate TEŽ, TrEŽ). Koexistencia dvoch trakčných sústav spôsobuje komplikácie pri prevádzkovaní železničnej dopravy - rušeň vyvinutý na prevádzku pod jednosmerným napäťovým systémom nemôže vlak ťahať pod striedavou trakčnou sústavou, a naopak. Preto sa začali vyvíjať dvojsystémové rušne (súčasné rady 3xx), ktoré boli schopné ťahať vlak bez preprahu pod oboma napäťovými sústavami. Bez preprahu mohli vlaky ťahať aj rušne nezávislej trakcie (dieselové). 

ŽSR spravujú cca. 1 365 km železničných tratí. Eletrifikovaných jednosmernou trakciou je cca. 620 km tratí, a striedavou trakciou cca. 740 km tratí.

Okrem vývoja nových rušňov, sa už v roku 1987 spracovala štúdia, ktorá pojednávala o zjednotení dvoch trakčných sústav. Štúdia odporučila prechod k jednotnej trakcii - 25 kV 50 Hz, pričom prechod sa mal uskutočniť počas nasledujúcich 30 rokov.

V súčasnosti na Slovensku prebieha rozsiahla rekonštrukcia V. železničného koridoru, pri ktorej sa okrem koľají rekonštruuje aj trakčná sústava. Pri jej rekonštrukcii dochádza prakticky ku kompletnej výmene všetkých zariadení. Zatiaľ prebieha rekonštrukcia napäťovej sústavy len tratiach, na ktorých bola aj doteraz striedavá trakčná sústava. Rekonštrukčné práce však postupujú smerom na sever a blížia sa k miestu, kde sa striedavá trakčná sústava stretáva s jednosmernou - pri žst. Púchov. Ako sa bude rekonštruovať trakčná sústava ďalej? Bude to rekonštruckia na jednosmernú trakčnú sústavu alebo už na modernejšiu striedavú trakčnú sústavu? Rekonštrukcia V. koridoru sa javí ako vhodná príležitosť na zjednotenie trakčnej sústavy na tratiach ŽSR.

Rekonštrukcia trakčného vedenia sa v jednotlivých úsekoch plánuje od žst. Púchov až po žst. Čierna nad Tisou. Keďže striedavý systém trakčného vedenia má niekoľko významných výhod v porovnaní s jednosmerných systémom trakčného vedenia, s rekonštrukčnými prácami na V. železničnom koridore sa bude rozhodnutím generálneho riaditeľa ŽSR zo dňa 30.11.2005 postupne meniť aj trakčná sústava na rekonštruovaných úsekoch. Keďže výhľadovo sa počíta aj s  postupnou zmenou trakcie na pripojných tratiach ku koridoru, plánujú sa postupne zrušiť trvalé stykové stanice na území SR a ostanú zachované, resp. budú dobudované len stykové stanice na hraniciach so susednými krajinami.

Výhody striedavej sústavy trakčného vedenia:

  • jednoduchšia konštrukcia trakčného vedenia
  • väčšie vzdialenosti medzi napájacími bodmi
  • eliminácia spätných trakčných prúdov
  • úspory elektrickej energie - zníženie prevádzkových nákladov

S prechodom na striedavú trakčnú sústavu sa však stanú rušne konštruované na prevádzku pod jednosmernou trakčnou sústavou nepoužiteľnými. Je otázne, nakoľko sa budú môcť jednotlivé rady rušňov prispôsobiť na prevádzku pod striedavou trakčnou sústavou a aké budú náklady na ich úpravu. Otázne je aj to, či počas prechodného obdobia bude na Slovensku dostatok elektrických rušňov, ktoré môžu premávať pod striedavou trakčnou sústavou.