Severnú a Južnú Kóreu spojí vlak

15.5.2006 11:11 -po-

Severnú a Južnú Kóreu spojí vlak

Napriek prísne stráženej hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou by mal prvýkrát po 55 rokoch prejsť vlak. Skúšobná jazda na dvoch tratiach, jednej na východnom a druhej na západnom pobreží Kórejského polostrova, sa uskutoční koncom tohto mesiaca.

 Včera to oznámilo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie. "Skušobné jazdy budú 25. mája," povedal hovorca ministerstva. Z juhokórejského Munsanu by v ten deň malo na nový 27,3 kilometra dlhý úsek trasy do severokórejského pohraničného mesta Kesong ísť päť vagónov so 100 juhokórejskými činiteľmi, inžiniermi a novinármi. Soul, ktorý zabezpečil väčšinu peňazí na železnice, dúfa, že medzikórejská železnica bude v budúcnosti napojená na transsibírsku magistrálu a zaistí spojenie s Európou.

Južná Kórea - Vlaková doprava

Južná Kórea má excelentnú železničnú sieť, ktorá spája všetky veľké mestá. Vlaky sú veľmi pohodlné, rýchle a poskytujú študentské zľavy. Pre mladých ľudí tak predstavujú tú najvhodnejšiu alternatívu cestovania a spoznávania tejto nádhernej krajiny.

Vlaky jazdia podľa presných časových rozvrhov, nevýhodou oproti autobusom je skutočnosť, že ich je menej.

Existujú tri triedy vlakov
1. Super-express Saemaeulho
2. Express Mugunghwaho
3. Limited express Tongilho

Prvá trieda ponúka maximálny komfort, širšie sedadlá a teda aj viac priestoru pre nohy. Cena týchto vlakov je, prirodzene, najvyššia. Najčastejšie vlaky predstavujú druhú triedu.

Vlaky sú obyčajne plné počas víkendov a sviatkov, takže je vhodné cestovné lístky rezervovať dopredu. Lístky sa predávajú v železničnej hale a pred nástupom do vlaku sa kontrolujú lístky. Veľmi dôležité je si ich ponechať, pretože druhá kontrola lístkov prebieha pri výstupe z vlaku, v cieľovej stanici!

V ponuke sú aj tzv. KR pass, t.j. cestovné lístky, ktoré umožňujú cestovať počas určitého času po celej Kórei.

Príklady cien cestovných lístkov
Soul - Kyongju: 23.000 - 28.000 W
Soul - Pusan: 26.000 - 30.000 W
Soul - Mokp'o: 24.000 - 29.000 W
Gandneung - Andong: 7.400 W na kartu ISIC
Pusan - Chinju: 4.800 W na kartu ISIC

Severná Kórea - Vlaková doprava

Snažil som sa, ale veru som nič múdre nezohnal. Takže, hadam v diskusii.

 

Ilustračný obrázok je z Kambodže.