Dopravu na trati Brno - Břeclav ochromila nehoda nákladných vlakov

16.6.2006 11:20 -mm-

Dopravu na trati Brno - Břeclav ochromila nehoda nákladných vlakov

Vo štvrtok 15.6.2006 sa krátko po šiestej hodine rannej na frekventovanej trati medzi Brnom a Břeclavou v žst. Vranovice stala nehoda nákladných vlakov. Nákladný vlak smerujúci z Hrušovan u Brna narazil do stojaceho nákladného vlaku a tlačil ho pred sebou asi 70 metrov. Rušňovodič stojaceho vlaku stihol pred zrážkou vyskočiť, rušňovodič z idúceho vlaku vyviazol s ťažkými zraneniami a bol vrtuľníkom prevezený do nemocnice v Brne.

V čase zrážky sa nákladný vlak pohyboval rýchlosťou 40 km/h. Pri zrážke sa vykoľajili 4 vozne stojacého vlaku, ktoré boli v čase nárazu prázdne. Jeden cisternový vozeň bol pri zrážke vytlačený na perón. Z jedného vozňa sa pri zrážke uvolnil nárazník, ktorý poškodil Rýchlik Vysočina smerujúci do Františkových Lázni, prechádzajúci po vedľajšej koľaji. Rušňovodič s rušňom 363.012 nabehol na náraník ležiaci v koľajisku aj napriek skorému použitiu rýchlobrzdy. Rušeň mal poškodený pluh a vzduchojem. Pri nehode sa ľahko poškodil aj rušeň 242.273.

Celkové škody sa odhadujú na približne 5 mil. Kč. Rušne 230.017 a 230.080 ČD z nákladných vlakov sú po zrážke odsúdené na odpis.

 

Príčiny nehody sa vyšetrujú. Vinníkom však pravdepodobne bude rušňovodič nákladného vlaku, ktorý nerešpektoval vchodovú návesť Stoj, ktorú pred nehodou prešiel.