1.7.2006 otvorili železnicu z Číny do Tibetu

3.7.2006 19:30 Michal Rybanský Zdroj: Slovenský rozhlas

1.7.2006 otvorili železnicu z Číny do Tibetu

Najvyššie položená železnica na svete sa v sobotu (1.7.2006) stala skutočnosťou. Jej obdivovatelia o nej hovoria ako o zázraku moderného inžinierstva, pretože prekonáva hory vo výške nad 5 tisíc metrov, iní ju považujú za skazu pre jedinečnú tibetskú kultúru a nepoškvrnenú prírodu. Každopádne, cieľom čínskej vlády bolo pomôcť hospodárskemu rozvoju chudobného západu a spojiť ho s prudko sa rozvíjajúcim východom krajiny.

China Daily (čínsky denník) v tejto súvislosti informuje, že každý región má právo na rozvoj, Tibet nevynímajúc.

Tak ako každá novinka, aj nová železnica vyvoláva obavy z masívneho prílevu prisťahovalcov. Vláda si však s tým ťažkú hlavu nerobí. Prezident Chu Ťin-tchao považuje kuvičie hlasy za prirodzené, no teraz je, podľa neho, čas tešiť sa z najnovšieho zázraku v histórii svetových železníc.

Tibetská trať pretína najvyšší úsek vo výške 5072 metrov nad morom, čím prekonala doterajší rekord Peru. Viac ako tisíc kilometrov dlhá železnica podstatne skráti spojenie tibetskej Lhasy so zvyškom Číny a pasažierom poskytne komfort, porovnateľný s lietadlom. Cestujúci majú k dispozícii kyslíkové masky, jednotlivé vagóny sú vybavené dvojitými oknami, ktoré chránia pred ultrafialovým žiarením a vnútri je normálny atmosferický tlak, aby sa predišlo výškovej chorobe. Luxusnejšie kupé sú vybavené pohodlnými lôžkami a televízorom.

Tibetská železnica však nie je pre všetkých. Pred cestou totiž treba vyplniť zdravotné vyhlásenie, v ktorom každý pasažier potvrdzuje, že si je vedomý rizík súvisiacich s nadmorskou výškou a nemá problémy so srdcom, či iné ťažkosti, ktoré by sa mohli na streche sveta ešte zhoršiť. China Daily na záver dodáva, že nová železnica je šanca pre Tibet. Niektorým by však vyhovovalo, keby bol naďalej zaostalý a tým bol zaujímavý pre zahraničných turistov.

Foto: ilustračné