Z Trnavy odišiel prvý vlak s Peugeotmi

4.7.2006 6:00

Z Trnavy odišiel prvý vlak s Peugeotmi

Každé dve hodiny vypravia v budúcnosti špeciálny vlak s autami z trnavskej fabriky PSA. Nákladný vlak s dvesto osobnými automobilmi Peugeot 207, vyrobenými na Slovensku, vypravili v piatok prvýkrát zo železničnej stanice v Trnave. Pol kilometra dlhú súpravu s hmotnosťou 840 ton naložili vozidlami v areáli trnavskej automobilky PSA Peugeot Citroen, ktorá je vzdialená od stanice asi dva kilometre. Po posune a vybavení potrebných formalít sa v Trnave ozval premiérový hvizd výpravcovej píšťalky.

Nasledujúci vlak vypravia o týždeň. Vozne smerujú do mesta Aulnay vo Francúzsku, majiteľom vozňov je francúzska spoločnosť Gefco. V Trnave k nim priradili rušeň, ktorý súpravu odtiahol do Bratislavy na hlavnú stanicu, a potom na hraničný priechod s Rakúskom v Devínskej Novej Vsi.

"Naša spoločnosť vlastní päťtisíc vagónov na prepravu áut. Rušne dodávajú slovenské železnice," hovorí Branislav Štuk zo spoločnosti Cefco. Vlaky budú jazdiť z Trnavy každý piatok, koncom prázdnin Gefco počíta s dvoma vlakmi týždenne. Po nábehu na plnú výrobu by sa tak malo na trnavskej stanici diať každé dve hodiny.

"Pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia je táto preprava nový produkt, pretože ju nezabezpečujú špeditérske spoločnosti, ale prvýkrát priamo firma v spolupráci s tranzitnými a cieľovými železnicami. V auguste začne jazdiť pravidelný vlak s expedovanými produktmi automobilky aj na trase Trnava Gössnitz. Pri tejto preprave budeme vystupovať ako vedúca železnica," povedal hovorca železníc Ladislav Jandošek.

Automobilka je pripravená štyri pätiny svojej produkcie prepravovať železnicou, zvyšok nákladnou dopravou. Pri zásobovaní je tento pomer opačný.

Podľa vyjadrenia dopravného námestníka trnavskej železničnej stanice Petra Novoveského, v plnej prevádzke budú na nákladnej stanici pre automobilku vyčlenené tri koľaje, ďalšie budú k dispozícii v staniciach Sereď, Leopoldov a Trnava Nemečanka.

Prvé Peugeoty 207 opustili brány trnavského závodu posledný májový deň. Do konca roka chce PSA vyrobiť približne šesťdesiattisíc áut. Plnú výrobnú kapacitu 300 tisíc áut ročne plánuje spoločnosť dosiahnuť o dva roky.

Momentálne závod v Trnave zamestnáva 2 200 ľudí, v priebehu budúceho roka by sa mal ich počet zvýšiť na 3 500.

Foto: ilustračné

Súvisiace odkazy