V parížskom metre sa bude jazdiť na dvojkoliach z Bohumína

10.7.2006 20:55 -mm- Zdroj: Karvinský deník

V parížskom metre sa bude jazdiť na dvojkoliach z Bohumína

Bohumínska spoločnosť Bonatrans získala zákazku vo výške 50 miliónov Kč na dodávku vyše 900 ks železničných dvojkolí pre súpravy parížskeho metra, ktoré sa majú dodať do roku 2009. Odberateľom výrobkov českej spoločnosti je známy výrobca koľajových vozidiel Bombardier Transportation. Prvé dvojkolia by mal dodávateľ dodať ešte v tomto roku.

Do roku 2009 přesáhne počet dodaných kusů hranici 900 výrobků s možností opce na další období. V oblasti výroby železničních kol se jedná o mimořádně vysoký objem dodávky.

Podle obchodního ředitele Jakuba Weimanna navíc nejde o jediný úspěch firmy na světových trzích. „V nejbližší budoucnosti budou jezdit naše kola také na jedné z nejvýše položených železnic na světě, kterou je trať do Tibetu. Pro metro v Dillí v současné době testujeme a budeme dodávat kola s tlumiči hluku, která již znají cestující například v Bostonu a Barceloně,“ uvedl Weimann.

V rámci své dlouhodobé strategie zaměřuje společnost Bonatrans svou pozornost na východ. V plánu je pokus o proniknutí na jihokorejský trh s vysokorychlostními vozy, které mají konkurovat letecké dopravě. Podle Weimanna však nezůstávají pozadu ani ostatní východní země. „Největší boom zaznamenáváme zejména v Číně a Indii. Zatímco v Evropě se prodávají desítky vozů, v Asii jsou to desítky vlaků,“ dodal obchodní ředitel.

Bohumínská společnost Bonatrans je největším evropským a jediným českým výrobcem železničního materiálu - dvojkolí a jeho dílů pro odvětví kolejové dopravy. V současné době je dokonce její podíl na evropském trhu třicetiprocentní. Firma využívající čtyřicetileté zkušenosti vyváží 90 procent své produkce do zahraničí. Ročně opustí brány závodu přibližně 190 tisíc výrobků.

Foto: ilustračné