Modernizácia vozňov Železničnej spoločnosti Slovensko

19.7.2006 8:00Zdroj: Hospodárske noviny

Modernizácia vozňov Železničnej spoločnosti Slovensko

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a. s., plánuje zaradit modernizované klimatizované vozne okrem InterCity vlakov postupne aj do všetkých rýchlikov. V súčasnosti už premávajú klimatizované vozne 1. a 2. triedy v rýchlikoch (R) 604/605 Dargov z Bratislavy do Čiernej nad Tisou a späť a v R 600 Váh z Košíc do Bratislavy. Modernizované klimatizované vozne sú tiež operatívne radené do R 608/609 Spišan z "Bratislavy do Košíc a späť.

V roku 2005 pribudlo do pravidelnej prevádzky 15 modernizovaných klimatizovaných vozňov. V tomto roku to bude 20 klimatizovaných vozňov a budúci rok ZSSK predpokladá modernizáciu 30 klimatizovaných vozňov.

V druhom polroku 2007 pribudne aj desať úplne nových veľkopriestorových predĺžených vozňov, ktoré by mali v pravidelnej prevádzke premávať od grafikonu 2007/2008, a tak nahradiť vozne v IC vlakoch z Bratislavy do Košíc a späť.

Od roku 2008 plánuje ZSSK nasadiť do prímestskej dopravy nové poschodové súpravy, ktoré budú takisto klimatizované.

Celková modernizácia jedného železničného vozňa stojí 8 až 9 miliónov korún. Samotná klimatizácia do jedného vozňa vyjde ZSSK asi na 5,5 milióna korún. Okrem klimatizácie ZSSK upravuje napríklad nevyužívané ležadlové vozne, ktoré sa prestavujú na osobné vozne 2. triedy. V interiéroch oddielov pre cestujúcich sa vymieňajú koženkové poťahy sedadiel za poťahy z látky.

Foto: ilustračné