Parní víkend na zubačce 12.8.2006

24.8.2006 21:30 Jakub Sýkora

Parní víkend na zubačce 12.8.2006

Po nějaké době jsem se opět rozhodl vydat se na naši jedinou ozubnicovou trať. Vypravil jsem se tedy z Ostravy Hutníkem a v Tanvaldu jsem byl 13:26. Jelikož byl ještě čas do setkání s mými přáteli, kteří mi poskytli nocleh, rozhodl jsem se zjistit stav okolí trati z okna vlaku. Po projížďce a ubytování bylo rozhodnuto o návštěvě výtopny v Kořenově, která byla vyčištěna brigádníky od porostu a různého dalšího neřádu.

 

 

 

Nástupu v Dolním Polubném předcházela malá foto zastávka a procházka tunelem. Výtopna opravdu od mé poslední návštěvy prokoukla, však můžete posoudit sami. Po nezbytné procházce k jizerskému mostu a harrachovskému tunelu jsme se vydali zpět.

 

Ráno se mi poštěstilo sehnat dobrodince, který mě přibral do auta, takže se mi pěkně začal den. Dokonce ani pesimistické předpovědi meteorologů se nevyplnily. Po nezbytné zastávce v depu následoval přesun ke smržovskému viaduktu. Sluníčko svítilo, takže vše nasvědčovalo pěkné fotovačce, jenomže po průjezdu vlaku na Liberec začal fungovat zákon schválnosti a pěkně se zatáhlo. Nu což, i silueta parní lokomotivy proti nebi není špatná. Poté jsme se přesunuli zpět do Tanvaldu a pozorovali přeposunování lokomotiv a motorového vozu. Cestujícího obecenstva i přihlížejících bylo mnoho a tak byl na nádraží velký ruch. Přiblížil se čas odjezdu, což byl signál pro naši výpravu, aby jsme také vystartovali. Jako následující foto zastávka byla určena louka nad Dolním Polubným. Tady už dokonce docela vyšlo i slunce.

 

Po průjezdu vlaku nastal zuřivý úprk všech ostatních fotografů. My jsme se rozhodli počkat si na zpáteční jízdu, takže jsme měli čas probrat všechny možné i nemožné věci týkající se železnice i všeho ostatního. Mezi časem jsme si pořídili snímek několika „osmsetdesítek“ a čas pěkně ubíhal. Konečně se v plné kráse objevil očekávaný vlak a mohli jsme pokračovat dál. Cestou do Hamrů jsme se ještě zastavili zvěčnit si rozjezd z Desné a pak již hurá dále. Po vyfocení u vjezdového návěstidla jsme se opět rozhodli neriskovat rychlou jízdu a raději jsme se věnovali prohlížení fotografií. Před příjezdem vlaku byl vykonán přesun k předvěsti, kde jsme ještě stihli vyfotit svatební „přívěšák“. Při přemítání jsme došli k závěru, že bude souprava ve stejném řazení, jako když jela do Brodu, takže jsme vykonali náležité přípravy, ale  vše bylo jinak. Nastala rychlá úprava pozice, která alespoň trochu zkorigovala výsledek. Následoval přesun do Tanvaldu, kde čekala na svůj výkon „Berta“ 749.006-3. Poté byl zvolen pěší přesun nad vjezdové návěstidlo. Po zdokumentování průjezdu jsme se vrátili do stanice kam mezitím zavítala 854.027-0. Po objetí soupravy bylo vše připraveno pro společné focení s historickou soupravou. Na prostoj bylo naplánováno zbrojení vody i uhlí.

 

Při zbrojení uhlí nastala humorná chvilka, když vysokozdvižný vozík odmítal spolupráci díky slabším bateriím. Ochotně mu však na pomoc přispěchali všichni okolo. Po zauhlení ještě proběhlo společné focení personálu a poté již nic nebránilo odjezdu zvláštního vlaku do Liberce.

Druhý den mne ještě příjemně překvapila zpráva, že na R 942 přijede lokomotiva řady 755, což způsobilo odsun mého odjezdu domů až na R 1441. Sešlo se u ní mnoho fotografů i místních obyvatel. Myslím, že už nemusím popisovat situaci podél trati, kterážto byla přímo obsypána fotografy.

Na závěr bych chtěl pořadatelům poděkovat za pěknou akci a nezbývá mi, než se těšit na další.

Informace o této trati, její historii, vozidlech a akcích na ní pořádaných získáte na adrese www.zubacka.cz

Galéria