Jak se křtí Regionovy

4.9.2006 17:19 PhDr. Zbyněk Zlinský

Jak se křtí Regionovy

Dne 29.8.2006 rozeslal Aleš Ondrůj, tiskový mluvčí Českých drah, médiím pozvánku tohoto znění:

 

 

 

 

 

POZVÁNKA NA SLAVNOSTNÍ UVEDENÍ JEDNOTKY REGIONOVA DO PROVOZU V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI

Jménem Českých drah, a. s., a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje si Vás dovolujeme co nejsrdečněji pozvat na slavnostní uvedení motorové jednotky – řady 814 - 914 REGIONOVA do provozu v Královéhradeckém kraji.

 

CEREMONIÁL SLAVNOSTNÍHO UVEDENÍ JEDNOTKY REGIONOVA DO PROVOZU V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI SE USKUTEČNÍ

ZA PŘÍTOMNOSTI HEJTMANA KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE

A PŘEDSTAVITELŮ AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI ČESKÉ DRÁHY

V PONDĚLÍ 4. ZÁŘÍ 2006 OD 10.45 HODIN

V PROSTORÁCH ŽELEZNIČNÍ STANICE HRADEC KRÁLOVÉ HL. N. – 1. NÁSTUPIŠTĚ

 

Program akce:

  • 10.45 Setkání účastníků akce na prvním nástupišti stanice Hradec Králové hl. n. – u přistavené motorové jednotky Regionova
  • Slavnostní symbolické předání jednotky Regionova hejtmanovi kraje Ing. Pavlu Bradíkovi náměstkem GŘ pro osobní dopravu Ing. Jiřím Kolářem, Ph.D.
  • Tisková konference
  • Prezentační jízda

Věříme, že přijmete naše pozvání, a již nyní se těšíme na setkání s Vámi.


I řekl jsem si, že u toho nemohu chybět. To jsem ještě netušil, že se této slavnostní chvíle zúčastní také jednotka s „bondovským“ inventárním číslem, protože o její účasti se rozhodlo až dodatečně. Původně měla před příjezdem do domovského provozního střediska absolvovat zkušební jízdy na trati 291 Zábřeh na Moravě – Šumperk. Jednotka 814.007-1/914.007-0 dorazila do Hradce Králové dne 1.9.2006 v podvečerních hodinách a dne následujícího byla i se svou sestrou 006 „domestikována“ – tedy polepena názvem „Královéhradecká Regionova“ a také logem a znakem Královéhradeckého kraje. To vše se dálo bez mého vědomí, neboť jsem tou dobou cestoval do Bratislavy či už obdivoval mašinky docela jiné na tamní akci. 

Tak až dnes ráno jsem mohl vyrazit do královéhradeckého depa prohlédnout si obě jednotky ve slavnostním hávu. Popravdě onen háv nebyl ještě tak úplně dokončen, protože pracovnice úklidové firmy Zenova services, s.r.o. teprve (s nemalým, byť tlumeným,  papulováním) dolešťovaly okna především na jednotce šesté a vůbec se vše připravovalo k tomu, aby obě Regionovy udělaly co nejlepší dojem.  V 10:20 hod. vyjela z depa jako první „šestka“, za několik okamžiků následována svou mladší sestrou. Obě se nakonec sešly u severního konce 1. nástupiště královéhradeckého hlavního nádraží. Zde bylo v místech, kde dříve stával na pomníku „kafemlejnek“ 310.006, uchystáno vše nezbytné ke slavnostnímu dění – tedy především vůz s akustickou výbavou, produkující momentálně náladovou hudbu, a stůl s občerstvením.

K jednotkám se scházeli zástupci Českých drah, kraje i dalších institucí – a samozřejmě také představitelé „sedmé velmoci“. Kupodivu jsem neviděl žádného zjevného zástupce média nejsledovanějšího, tedy televize. Kromě uvedených jedinců se v daném prostoru (respektive na jeho okraji) dali vidět i nemnozí zástupci národa vlakofilního, zevlující drážní zaměstnanci a také pár zástupců lidu obecného. S malým zpožděním došlo na projevy dvou hlavních činitelů, kteří figurují na výše uvedené pozvánce. Vstoupení, mimochodem nedlouhé a docela poslouchatelné, moderoval tiskový mluvčí Českých drah Aleš Ondrůj.

Po slavnostním křtu jsme se všichni tak nějak rozešli: novináři na tiskovou konferenci do motorového vozu 814.006-3, činitelé do řídicího vozu 914.006-2 na občerstvení a já domů na oběd. Ve 12:00 měla vypuknout prezentační jízda pro zvané, ale jednak jsem zvaný nebyl a druhak měl jsem před sebou jiné úkoly: třeba plodit tuto minireportáž.

Galéria

Súvisiace odkazy