Vláda bude podporovať osobnú vlakovú dopravu

3.10.2006 6:28 -po- Zdroj: TASR

Vláda bude podporovať osobnú vlakovú dopravu

Vláda SR mieni podporiť osobnú vlakovú dopravu pred individuálnou aj hromadnou cestnou dopravou. Na oslavách Dňa železničiarov v Trenčíne to povedal minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny. "Železničná doprava je ekologickejšia ako cestná, a preto je v záujme štátu podporovať tento druh dopravy," vyhlásil minister.

Podľa jeho slov má vláda ambíciu, aby sa do Národného strategického referenčného rámca v operačnom programe doprava zahrnuli aj prostriedky na nákup osobných vlakových súprav. "Obnova vozňového parku podstatne skvalitní kultúru cestovania," podotkol minister.

Podľa Vážneho by sa časť tovarov mala presunúť z ciest na železnicu, ktorá má voľné kapacity. "Je potrebné, aby trať bola využitá na minimálne 80 % a nie na súčasných asi 30 %." Minister povedal, že treba prirodzene uvažovať o znížení ceny za dopravu po železnici, ako aj o zreálnení nákladov pre autodopravcov. Za dôležité považuje pokračovať v modernizácii železničnej infraštruktúry. Zatiaľ čo kilometer železníc stojí 170 až 190 miliónov Sk, za výstavbu kilometra diaľnic zaplatí štát v priemere 500 miliónov Sk, upozornil Vážny.

Na oslavách v Trenčíne sa zúčastnili zamestnanci všetkých troch železničných spoločností - Železníc Slovenskej Republiky, Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s. a Železničnej spoločnosti CARGO Slovakia, a. s. Minister udelil ocenenia 92 zamestnancom. Železničiari, ktorí sa zaslúžili o rozvoj a plnenie úloh rezortu železničnej dopravy, si prevzali Poctu ministra dopravy, Titul ministra dopravy alebo Uznanie ministra dopravy.

Oficiálnym Dňom železničiarov je 27. september, kedy sa v roku 1840 otvoril prvý úsek konskej železnice z Bratislavy do Svätého Jura. Konská železnica bola prvou verejnou železnicou nielen na Slovensku, ale v celom Uhorsku.