Na levický jarmok ako za starých čias

28.10.2006 12:15 Ivan Horniak

Na levický jarmok ako za starých čias

Dňa 21.10.2006 pri príležitosti výročia trate Levice – Hronská Dúbrava a súčastne pri príležitosti konania tradičného levického jarmoku bol vypravený mimoriadny parný vlak zo Zvolena do Levíc. Vlak bol zložený z 104-ročného parného rušňa 422.0108, služobného vozňa Dd 72442, dvoch osobných vozňov Ci 3-9738 + Ci 4-7995 a bufetového vozňa CDLm.

V bufetovom vozni bola počas celej jazdy možnosť občerstvenia a kúpy upomienkových predmetov. Kedže takáto súprava nechodí po trati č. 150 každý deň, nemohol som si jazdu nechať ujsť. Ráno som osobným vlakom pricestoval do Žiaru nad Hronom, kde som mal podľa cestovného poriadku mimoriadneho vlaku naň čakať asi 20 minút. Niečo po 8:00 vlak prichádza na nástupištie. Malá hŕstka ľudí nafotí pár snímkov a už odchádzame. V Novej Bani máme plánovanú dlhšiu zastávku, pretože musíme uvolniť trať rýchliku Horehronec a doplniť vodu. Dlhšiu prestávku väčšina osadenstva vlaku využíva na fotografovanie.  Ako sa približujeme k Leviciam vlak sa pozvoľna zapĺňa. Pri príchode do Levíc je zaplnený cca na 70% kapacity vozňov. Je podľa mňa škoda, že akcia nebola v Leviciach a okolí viac propagovaná, pretože záujem zo strany cestujúcich by určite bol. Možno že by pomohlo hlásenie v jarmočnom rozhlase, alebo propagačné plagáty. V Leviciach spôsobujeme veľký rozruch a reportáž o tejto jazde tu natočila aj regionálna televízia INFOKANÁL.

 

Celkovo môžem hodnotiť akciu ako veľmi vydarenú začo si zaslúži vďaku KHT Zvolen a všetci čo sa podieľali na jej príprave. Prialo dokonca aj počasie napriek nepriaznivej predpovedi, ktorá hlásila dážď. Jazda prebehla bez problémov a výrazného meškania. Dúfam, že sa jazda zopakuje aj na budúci rok a stane sa z nej pekná tradícia.

Galéria