Novinky v cestovnom poriadku 2006-2007

6.12.2006 19:20Zdroj: ZSSK

Novinky v cestovnom poriadku 2006-2007

Od polnoci 10. decembra 2006 platí na železnici nový Cestovný poriadok 2006-2007, ktorý prináša viaceré zmeny vo vnútroštátnej a medzištátnej doprave. Železničná spoločnosť, a.s. (ZSSK) vypraví v novom cestovnom poriadku vo vnútroštátnej doprave priemerne denne 1422 vlakov. Z toho sú 3 vlaky kategórie InterCity (IC), 2 vlaky kategórie Expres (Ex), 48 rýchlikov (R), 38 zrýchlených vlakov (Zr) a 1331 osobných vlakov.

V medzištátnej železničnej doprave bude denne v priemere jazdiť 314 vlakov, z toho je 14 vlakov kategórie EuroCity (EC), 10 IC vlakov, 4 expresy, 42 rýchlikov, 4 zrýchlené vlaky, 19 vlakov kategórie EuroRegio, 59 vlakov kategórie Regional Express a 162 osobných vlakov. Plánovaný rozsah dopravných výkonov v osobnej doprave na základe objednávky štátu je pre tento rok 31,51 miliónov vlakových kilometrov, čo je v rovnakom rozsahu ako bolo minulý rok.

VNÚTROŠTÁTNA DOPRAVA

Obnovenie spojenia Bratislava – Banská Bystrica

Od nového cestovného poriadku je opäť obnovené železničné spojenie medzi Bratislavou a Banskou Bystricou, ktoré bolo od júla tohto roka prerušené pre elektrifikáciu trate Zvolen – Banská Bystrica.

Modernizácia osobných vozňov

ZSSK v tomto roku modernizovala spolu 52 osobných vozňov. Prevažná časť modernizácie spočívala v nasadení klimatizačných jednotiek do vozňov 2. triedy. V tomto roku ZSSK zaviedla 22 klimatizovaných vozňov druhej triedy do rýchlikov, ktoré jazdia na trase Bratislava – Košice – Humenné, Bratislava – Prievidza, Bratislava – Žilina – Martin a Košice – Praha.

Od nového cestovného poriadku ZSSK zavedie spolu 37 modernizovaných klimatizovaných vozňov druhej triedy, čo je o 15 viac ako v tomto roku. Vozne budú jazdiť v rýchlikoch, ktoré premávajú na trase Bratislava – Košice – Humenné a Bratislava – Žilina – Martin.

ZSSK plánuje  v novom cestovnom poriadku 2006/2007 zaviesť 9 nových veľkopriestorových klimatizovaných vozňov druhej triedy do vlakov vyššej kategórie, ktoré budú jazdiť na trati Bratislava – Košice. V oboch nástupných priestoroch vozňov sa nachádzajú toalety s uzavretým systémom. Vozne sú technicky schopné jazdiť rýchlosťou 160 km/h.

Motorové jednotky radu 840 vo Vysokých Tatrách

Na trati Poprad Tatry – Tatranská Lomnica premávajú okrem tatranských električiek aj vozne radu 840. Od nového cestovného poriadku budú tieto vlaky jazdiť aj na trase Studený Potok – Kežmarok a Plaveč. Tieto vozne sú určené pre prímestskú a regionálnu dopravu. Svojím konštrukčným riešením zodpovedajú osvedčeným vozidlám, aké premávajú vo Švajčiarsku, USA, Rakúsku alebo v Grécku. Moderne riešený interiér poskytuje cestujúcim 94 pevných sedadiel, 16 sklopných sedadiel a 119 miest na státie. Motorové jednotky radu 840 už niekoľko rokov premávajú medzi Zvolenom a Žilinou a tiež medzi Žilinou a Čadcou.

Obnovenie spojenia z Popradu – Tatier do Plavča

ZSSK začiatkom decembra opäť obnovila osobnú železničnú dopravu v úseku Poprad -Tatry – Plaveč, ktorá bola vylúčená pre výstavbu podchodov a nástupíšť v železničnej stanici Poprad – Tatry. Prvá etapa prác už skončila, a preto došlo k zmene v organizácii osobnej dopravy. Cestujúci sa na 2. nástupište, z ktorého odchádzajú vlaky prevažne v smere na Žilinu a Plaveč, dostanú len cez prestupovú halu Tatranských elektrických železníc.

Výstavba podchodu bude pokračovať naďalej v zimných mesiacoch. V marci 2007 začne 2. etapa výstavby nástupíšť a podchodu. Termín ukončenia prác plánujú Železnice SR na august budúceho roku. V tom čase by mali byť funkčné tri nástupišťa, ktoré budú prepojené podchodom so vstupnou halou železničnej stanice a podchodom do predstaničného parku.

Výluka 2. nástupišťa v Bratislave pokračuje

Pre prestavbu 2. nástupišťa v Bratislave hlavnej stanici budú niektoré vlaky odchádzať a prichádzať z (do) železničnej stanice Bratislava - Nové Mesto. Prichádzať a odchádzať zo železničnej stanice Nové Mesto bude od 10. decembra 7 vlakov, z toho sú 2 rýchliky, 1 zrýchlený vlak a ostatné sú osobné vlaky.

Niektoré vlaky do Galanty budú vedené odklonom cez železničnú stanicu Bratislava východ. Je to spolu 13 vlakov, z toho je 5 rýchlikov a 8 osobných vlakov.

Rekonštrukcia 2. nástupišťa si okrem toho vyžiadala aj obmedzenie jazdy osobného vlaku 4320 z Dunajskej Stredy do Bratislavy, ktorý nebude premávať v úseku Bratislava Nové Mesto – Bratislava hlavná stanica. Cestujúci však môžu využiť Mestskú hromadnú dopravu.

S rekonštrukciou začali ŽSR ešte v auguste tohto roku a ukončenie plánujú asi o 15 dní.

MEDZIŠTÁTNA DOPRAVA

Vlaky do Českej republiky

Do Prahy SuperCity Slovenskou strelou v súprave Pendolino

Od 10. decembra tohto roku premáva medzi Bratislavou a Prahou nový vlak kategórie SuperCity Slovenská strela. Jej súpravu tvorí vysokorýchlostná, moderná naklápacia súprava Pendolino, ktorá je nefajčiarska, klimatizovaná, s veľkým a pohodlným barom a zdvíhacou plošinou pre prepravu imobilných cestujúcich. Komfort a pohodlie SuperCity Slovenská strela je porovnateľné s leteckou dopravou. Súprava SuperCity Slovenská strela prejde trasu z Bratislavy do Prahy za 3 hodiny a  46 minút, čím sa skráti cestovný čas o viac ako 20 minút.

Zo Žiliny do Prahy rýchlejšie

Medzištátne vlaky EuroCity (EC) 120/121 Košičan, EC 126/127 Fatra a EC 128/129 Hradčany budú zo Žiliny do Českej republiky premávať cez pohraničnú prechodovú stanicu Púchov – Horní Lideč a nie cez pohraničnú priechodovú stanicu Čadca – Mosty u Jablunkova. Tým sa skráti cestovný čas medzi Žilinou a Prahou o 50 minút, zmenší sa prepravná vzdialenosť a tiež cena cestovného.

Z Bratislavy cez Prahu až do Drážďan

Rýchlik (R) 376/377 Devín s novým názvom Galileo Galilei bude mať radené priame vozne z Bratislavy cez Prahu, Děčín do Drážďan a späť a z Bratislavy do Františkovych Lázní a späť. Vo vlaku budú radené aj priame vozne Bratislava – Praha – Cheb a Košice - Drážďany.

Nové vlaky z Bratislavy do Bohumína

Z Bratislavy do Ostravy a Bohumína a späť bude denne premávať nový pár vlakov Ex 130/131 Moravia.

Priame spojenie Levíc, Zvolena a Břeclavi

V rýchliku 233 Svätopluk budú denne radené priame vozne z Břeclavi cez Nové Zámky do Levíc a v piatky a nedele priame vozne z Břeclavi cez Nové Zámky a Levice až do Zvolena.

Vlaky do Maďarska a Nemecka

Rýchlejšie vlakové spojenie medzi Maďarskom –  Slovenskom – Nemeckom

Pre zrýchlenie medzištátnej diaľkovej dopravy budú EuroCity vlaky z Bratislavy do Maďarska a z Bratislavy do Čiech a Nemecka premávať v porovnaní so súčasným cestovným poriadkom asi o hodinu posunuté. EC 170 Hungaria pôjde do Berlína o 55 minút skôr, EC 171 Hungaria do Budapešti o 65 minút skôr, EC 174 do Hamburgu o 55 minút skôr, EC 175 do  Budapešti o 65 minút skôr, EC 278 Jaroslav Hašek do Prahy o 56 minút skôr a vlak EC 279 Jaroslav Hašek do Budapešti o 6 minút skôr.

Priame vozne do letovísk

Priame vozne do Burgasu a Varny

V letnom období od 8.júna do 10.septembra 2007 bude 4 krát týždenne premávať nový vlak 1374/1375, ktorý bude mať radené priame ležadlové a lôžkové vozne do Varny a Burgasu k Čiernemu moru. Priame vozne do Burgasu odchádzajú z Bratislavy každú stredu, piatok a nedeľu a priame vozne do Varny odchádzajú každú sobotu. V opačnom smere priame vozne z Bugrasu prichádzajú do Bratislavy vždy v utorok, piatok a nedeľu a priame vozne z Varny prichádzajú do Bratislavy v pondelok.

Priamy vlak z Bratislavy do Splitu

Od 22. júna do 9. septembra 2007 bude denne premávať nový vlak 1203/1202 Jadran z Prahy cez Bratislavu, Zagreb do Splitu a späť. Vo vlaku budú radené lôžkové, ležadlové vozne a aj vozne 2.triedy na sedenie a vozeň na prepravu bicyklov.

Foto: ilustračné