Eurofondy na Slovensku: diaľnice namiesto verejnej dopravy

8.12.2006 12:45 Milan Šebo Zdroj: Priatelia zeme

Eurofondy na Slovensku: diaľnice namiesto verejnej dopravy

Možno na túto stránku táto správa celkom nepatrí, ale Priatelia zeme nám ju poslali. V každom prípade stojí za prečítanie. Pio

Slovenské plány na využitie fondov EÚ sú zamerané na masívnu výstavbu diaľnic a úplne zanedbávajú verejnú dopravu. Uvádza to spoločná štúdia organizácií Priatelia Zeme Európa a CEE Bankwatch Network, ktorá analyzovala návrhy operačných programov na využívanie štrukturálnych a kohéznych fondov EÚ v rokoch 2007-2013.

Celých 57% prostriedkov EÚ určených na dopravu – druhú najvyššiu sumu z nových členských krajín – plánuje Slovensko investovať do ciest a diaľnic. Naopak iba 4% majú ísťna modernizáciu regionálnej a mestskej verejnej dopravy.

Slovensko tak analýza mimovládnych organizácií hodnotí spolu s Rumunskom, Slovinskom a Litvou ako najproblematickejšie krajiny. Tieto štáty plánujú do verejnej dopravy investovať len minimálne sumy, a to aj napriek tomu, že verejná mestská doprava je jednou zo šiestich oficiálnych priorít Európskej únie v tomto sektore.

Koordinátor pre fondy EÚ z Priateľov Zeme Európa Martin Konečný uvádza: “Autobusy a električky sú ku klíme šetrnejšie ako autá, využívajú mestský priestor efektívnejšie a sú aj bezpečnejšie. Nové členské štáty majú teraz šancu urobiť správne rozhodnutie o doprave, v ktorej krajiny západnej Európy zlyhali. Ak budú európske fondy smerovať viac do verejnej dopravy, môžu sa vyhnúť závislosti na autách, hlučnosti, znečisteniu vzduchu, rozrastaniu sa miest aj dopravným kolapsom.“

„V slovenskom Operačnom programe Doprava, ktorý vláda už schválila, je verejnej doprave venovaná len minimálna pozornosť“ hovorí Roman Havlíček z Priateľov Zeme-CEPA, ktorý sleduje využívanie fondov EÚ. „Ministerstvo dopravy neprijalo žiadnu z pripomienok, ktoré smerovali k podpore verejnej dopravy. Ak by aj Európska komisia prijala tento slovenský návrh, poprela by tým vlastné priority“ dopĺňa R. Havlíček.
Mimovládne organizácie preto naliehajú na Európsku komisiu aj členské štáty EÚ, aby revidovali svoje operačné programy upravujúce využívanie finančných prostriedkov z fondov EÚ. Je nutné, aby v každej krajine išlo z peňazí určených na dopravu aspoň 75 percent na environmentálne udržateľné investície.

Emisie skleníkových plynov spôsobené dopravou sa za posledných 10 rokov v krajinách strednej a východnej Európy zvýšili o 35 percent. Je to výsledok nárastu automobilovej a kamiónovej dopravy, ktorý podporili vysoké investície do nových diaľnic a nedostatočná podpora železničnej dopravy.

Pre viac info:
Martin Konečný, EU Funds Campaigner at Friends of the Earth Europe: martin.konecny@foeeurope.org;mobil: +420 608 377 418

Roman Havlíček, programový koordinátor, Priatelia Zeme-CEPA,
havlicek@changenet.sk, mobil: 0908 967 633