ZSSK ide do boja s autobusármi

4.1.2007 9:56 -po- Zdroj: ZSSK, Pravda

ZSSK ide do boja s autobusármi

Železnice sa prvý raz odhodlali cenou konkurovať autobusom na diaľkových linkách. Železničná spoločnosť Slovensko vo vlakoch medzi Bratislavou do Banskou Bystricou o tretinu znížila cenu a zaútočila na ceny autobusových dopravcov. Zatiaľ ide o konkurenčný boj na jedinej trase naprieč Slovenskom, postupne však môžu pribudnúť aj ďalšie dopravné ťahy.

Vlak medzi hlavným mestom a centrom stredného Slovenska zlacnel od nového roka na 199 korún. Autobusové spoločnosti si účtujú od 220 do 290 korún.

„Nie je to nijaké vyhlásenie konkurenčnej vojny, chceme len pritiahnuť viac ľudí do vlakov v zimnom období, keď situácia na cestách predlžuje cestovanie. Je to reakcia na dokončenie elektrifikácie trate. Akcia platí zatiaľ štyri mesiace, veríme, že zvýšime vyťaženosť vlakov," tvrdil Pavol Gallo, šéf obchodu Železničnej spoločnosti Slovensko. Podľa neho cieľom je pritiahnuť skôr ľudí z áut a individuálnej dopravy do vlakov, ako kradnúť cestujúcich na autobusových linkách. Nová zvýhodnená cena platí pre cestujúcich zo Zvolena aj Banskej Bystrice. Cestujúci tak ušetria asi 100 korún, ak cestujú druhou triedou, a zhruba 170 korún v prvej triede vlaku.

Trasa je mimoriadne vyťažená aj autobusovými linkami, jazdí po nej viac ako 16 autobusových firiem a od Zvolena smerom na Bratislavu je to viac ako 40 spojov počas pracovného dňa.

„Je to konkurencia, zatiaľ sa jej až tak neobávame. Zvýšime úroveň služieb a v konkurenčnom boji so železnicou v oblasti cien, času a kvality obstojíme. Sme prispôsobivejší," tvrdí Ivan Szabó, dopravný námestník Banskobystrickej SAD. Na trase do Bratislavy jazdí denne až 12 jej spojov, ďalšie pridáva v piatky či nedele. „Železnice ponúkajú na skutočne priame spojenie iba dva rýchliky," dodáva Szabó. Ostatok sú len pripojené vozne prepriahané medzi vlakmi, čo predlžuje cestovný čas. Podľa Szabóa autobusy majú stále prevahu aj čo sa týka času dopravy. 

Ceny v diaľkových autobusoch nad 100 kilometrov nie sú regulované, určuje ich trh. Ceny vo vlakoch schvaľuje regulačný úrad.