Éra lepenkových cestovných lístkov sa končí

9.1.2007 8:50 -mm-, -ms- Zdroj: Média

Éra lepenkových cestovných lístkov sa končí

Moderné informačné technológie prinášajú zmeny aj vo vydávaní cestovných dokladov na železnici. Tie by mali do konca januára 2007 už úplne vytlačiť vydávanie lepenkových cestovných lístkov, ktoré sa k dnešnému dňu vydávajú na viac ako 100 staniciach na území SR. Ide prevažne o menšie železničné stanice v obciach. História lepenkových cestovných lístkov sa datuje do začiatku 19. storočia na území Anglicka.

Od prvých vydaných lepenkových cestovných lístkov prešli tieto cestovné doklady vývojom. Dnes sa už nevydávajú tie "pravé" lepenkové cestovné doklady, sú to skôr len predlohy cestovných dokladov vytlačených na hrubom papieri doplnené o otlačok pečiatky železničných staníc či rukou dopísaných informácii.

Vydávanie takýchto cestovných dokladov je zdĺhavé najmä pred odchodom vlakov keď na stanicu príde viac cestujúcich. Na niektorých železničných staniciach dokonca vydáva cestovné lístky len výpravca, ktorý túto činnosť vykonáva popri iných povinnostiach súvisiacich so zabezpečením železničnej dopravnej cesty. Navyše Železničná spoločnosť Slovensko musela zabezpečovať výrobu týchto lístkov niekoľko mesiacov vopred a nemala okamzity prehlad o predajnosti listkov a frekvencii cestujucich na jednotlivých trasách, keďže tieto neboli evidované v KVC/iKVC.

Aj preto musia lepenkové cestovné lístky prenechať miesto modernejším, flexibilnejším a efektívnejším cestovnym dokladom vydavanym prostrednictvom elektronickych systemov.

Foto: ilustračné.