Modelové koľajisko virtuálne

15.1.2007 18:35 Peter Pišťanek

Modelové koľajisko virtuálne

Vždy som túžil po obrovskom modelovom koľajisku, ale keďže v časoch relatívne lacných východonemeckých modelov som bol dieťaťom a dnes už ide o superdrahy špás pre milionárov, nikdy som svoj sen nerealizoval. Navyše je železničné modelárstvo, tak ako som ho chcel realizovať, priestorovo veľmi náročná záležitosť a ja nemám k dispozícii nejaký obrovský podkrovný alebo pivničný priestor.

Tiež sa musím priznať, že nie som veľmi remeselne zručný, no a tiež som mal po celý život iné finančné priority. Aj preto bezhranične obdivujem niektorých tvorcov modelových koľajísk a ich diela, ktorých fotografie máme možnosť vychutnať na týchto stránkach. Ja som sa napokon k svojmu snu prepracoval, ale len "akože", vo virtuálnej podobe. Pred rokmi som si zakúpil počítačový simulátor modelovej železnice EEEC nemeckého pôvodu a začal som budovať obrovské virtuálne modelové koľajisko. Momentálne je takmer dobudované, ale - ako to tak býva - dokončené asi nebude nikdy. Stále doňho dopĺňam detaily, budovy, stromy. Samozrejme, takéto riešenie sa nikdy nevyrovná naozajstnej modelovej železnici s krásnymi realistickými modelmi rušňov a vagónov, ale dá sa s ním tiež zažiť veľa príjemných chvíľ - najmä ak si človek vyvedie obrazový výstup z počítača na veľký plazmový televízor.

Rozmery môjho virtuálneho koľajiska by v mierke H0 boli asi 50x50 metrov. Nachádza sa na ňom 6 veľkých prekladových staníc a asi 15 menších staničiek a zastávok, niekoľko zauhľovacích zariadení a dve depá s výhrevňami, dielenskými budovami a funkčnými točňami. Okrem toho tu je baňa, veľká fabrika a píla so železničnými vlečkami. Krajinu tvorí veľké pohorie, niekoľko pahorkov, niekoľkokrát premostená rieka a veľké jazero s labuťami. Súčasťou koľajiska je aj prístavisko Zeppelinových vzducholodí a niekoľko mestečiek. V budúcnosti rátam s električkovou traťou. Všetky lokomotívy, vagóny, budovy, stromy a iný inventár je stiahnutý z internetu, prevažne z fanúšikovskych stránok. Moja železnica je špecializovaná na éru III. a dominantná je teda parná a historická elektrická trakcia, s niekoľkými ahistorickými "úletmi" do novších čias (napr. moderná žltá podbíjačka koľajníc, ktorej som jednoducho neodolal, a niekoľko ďalších servisných vozidiel). Koľajové vozidlá sú takmer výhradne nemeckého pôvodu, ale ak budem mať čas, chcel by som si naštudovať konštrukčný program (dodáva sa so softvérom) a vytvoriť sám niekoľko lokomotív ČSD, konkrétne by som mal veľký zálusk na Albatrosa, Šľachtičnú, Papagája a tiež historickú súpravu Slovenskej strely.

A možno aj zopár historických železničných budov podľa rakúsko-uhorských vzorov. Softvér som nedávno aktualizoval programom ViewEEEC, ktorý umožňuje sledovať a ovládať prevádzku koľajiska nielen z ľubovoľných uhlov z pohľadu pozorovateľa, ale aj z pozície strojvedúceho ktorejkoľvek z pohybujúcich sa alebo odstavených lokomotív, resp. súprav (na trati sa permanentne pohybuje asi 20 vlakov, ďalsia stovka je na odstavných koľajach). Absolvovanie celého okruhu trvá lokomotíve pri modelovej rýchlosti 100 km/h cca hodinu. Ak by ste mali záujem, dajte mi vedieť na diskusnom fóre, časom môžem poslať ešte nejaké iné obrázky z mojej virtuálnej trate, prípadne odpovedať na nejaké otázky.

Galéria