Singrovka se toulala po radost cestovatelů

24.1.2007 23:05 Milan Vojtek

Singrovka se toulala po radost cestovatelů

Parta lidí s batohy, stativy a fotoaparáty postávala v sobotu 20. ledna ráno na hlavním brněnském nádraží. Čekali na vlak, všední dopravní prostředek, který je ale odvezl na nevšední místa.

„Naše první letošní výprava vede na tři železniční vlečky, kam se jinak žádní cestující vlakem nedostanou a jedeme také na trať z Hrušovan u Brna do Židlochovic, kde je osobní doprava zastavena. Takové víkendové výlety vlakem děláme každoročně čtyři,“ řekl Roman Hrůza z pořádajícího Klubu železničních cestovatelů. Pozvánka na svezení zamířila také k autorovi příspěvku, jenže projet všechny vlečky bylo vzhledem k dalším povinnostem nemožné Všechny tři vlečky, na které měl dnes již historický motorový vůz namířeno, přitom patří k unikátům. Vojenský areál v Náměšti nad Oslavou, Jaderná elektrárna Dukovany, v obou případech se jedná o místa, kam nahlédnout není tak snadné. Vojenský areál byl sice zásluhou rekonstrukcí nedostupný a motorák přijel jen k bráně, lépe se vedlo v Dukovanech.
Třetí vlečka pro mnohé laiky ani vlečkou není a lidé ji považují za tramvajovou dráhu, ostatně, příspěvek na toto téma jsem již na VLAKY.NET uveřejnil.

 

 

Na svůj omyl v identifikaci kolejí v asfaltu mohou přijít ale jen několikrát za rok, kdy po trati uprostřed silnice na levém břehu Svratky projede vlak s exponáty na brněnské výstaviště. V neděli tudy mezi auty překvapených řidičů jel motorový vůz s bezmála padesáti nadšenci poznávání drah. A když mi úkoly neumožnily cestovat v sobotu, vyjel jsem alespoň na tuto část výpravy, aby se i na webu VLAKY.NET pár fotek mohlo objevit.

 


Dalším atraktivním místem byly Židlochovice, kam pravidelný osobní vlak již řadu let nejezdí. Opuštěné nádraží bylo místem odpočinku pro motorák, zatímco jeho pasažéři se bavili a nocovali ve městě.  „Tyhle akce jsou důsledkem vývoje. Lidi, takzvané projížděče, už nebaví jezdit po veřejných tratích a chtějí poznat všechna místa, kam se dá zajet vlakem. To ovšem znamená, že takové jízdy jsou spojeny s mnoha starostmi a povoleními a také jsou cenově náročnější,“ upozornil Hrůza. Komu jsou čtyři víkendy v roce, prožité na palubě motorového vozu ještě málo, má další možnost na Letní dovolené s motoráčkem, která letos povede po moravských kolejích.

Klub železničních cestovatelů letos začal jednadvacátý rok své existence. Z původního uskupení lidí, jejichž zálibou bylo projíždět tratě v síti tehdejších Československých státních drah se postupem vyvinul ve sdružení, které vlastní železniční vozidla a provozuje železniční vlečku. Víkendová výprava na jih Moravy byla v pořadí již jednadevadesátým výjezdem. Kromě jízd organizují turistické výpravy, spojené s pěší tůrou v místech zaniklých železnic.

Galéria