Venujme 2% z daní na záchranu parných lokomotív

15.2.2007 10:35 Peter Kálman

Venujme 2% z daní na záchranu parných lokomotív

Aj v tomto roku máme možnosť rozhodnúť, kam poputujú 2 % z našich daní. Môžeme ich odovzdať štátu, alebo nimi podporiť niektorú neziskovú organizáciu, ktorá kritéria na získanie 2 % spĺňa. Medzi tieto organizácie sa aj v tomto roku opäť zaradil Klub historickej techniky pri RD vo Zvolene.

Činnosť a aktivity Klubu historickej techniky pri RD Zvolen snáď nie je potrebné skalným návštevníkom stránky VLAKY.NET zvlášť predstavovať. Stačí si nalistovať správy a reportáže v archíve a pripomenúť si Banskoštiavnickú jazdu M 131.1053 na 1.narodeniny VLAKY.NET, „Mylius Expres“ do Kopřivnice s M 131.1053, „Stretnutie pomarančov“ vo Zvolene, zimnú jazdu „Malého Býčka“ do Banskej Štiavnice, návštevu „Býčka a Cénulky“ v Lužnej u Rakovníka, dobročinné „Mikulášske vlaky“ po zvolenských spojkách a mnohé iné úspešné podujatia.. Pri prezentácii krásy historických mašiniek nemožno zabudnúť ani súťaž parných rušňov „Grand Prix Slovakia“, kde KHT vystupuje ako spolu organizátor.

Všetky tieto podujatia nielenže pripomínajú nádherné chvíle strávené v začmudených pomalých vláčikoch, ale najmä dokumentujú snahy členov KHT udržiavať zverené exponáty v dobrej fyzickej kondícii. V súčasnosti sa jedná o stroje 422.0108, BN 60, M 131.1053, T 678.0012, bufetový vozeň CDLm, dva historické vozne typu Ci, historickú cisternu „ZUBR“ a servisný vozeň Dd. Z údržby prevádzkyschopných vozidiel za rok 2006 možno spomenúť napríklad renováciu toalety vozňa CDLm, obnovu náteru striech vozňa CDLm a oboch vozňov Ci. Na obidvoch vozňoch Ci sa priebežne vykonáva oprava okien. Na motorovom vozni M 131.1053 došlo k renovácii hriadeľa náhonu pomocných pohonov, pokračuje sa aj v renovácii predstavku II. Najnovšou, v tomto čase pomaly finišujúcou, opravou je Lak II na vozni Ci 3-9738, s ktorou sa začalo koncom roka 2006 a vozeň bude v novom nátere predstavený na najbližšej akcii KHT.

Za účelom rozšírenia radu prevádzkyschopných historických koľajových vozidiel prebieha postupná renovácia parného rušňa 354.1178, motorového rušňa 735 253-7 a osobnej motorovej dreziny Dm 4. Na svoje znovuzrodenie čaká aj parný rušeň 556.039, ktorý bol navrhnutý na začlenenie medzi technické pamiatky Slovenskej republiky na Ministerstve kultúry SR. Posúdenie návrhu ministerstvom v súčasnosti prebieha.

Okrem fyzickej záchrany koľajových vozidiel sa činnosť KHT zameriava aj na dokumentovanie histórie železnice a koľajových vozidiel na Slovensku. Asi najlepším dôkazom týchto aktivít je vydanie publikácie „Pomaranče pod pustým hradom“ v septembri 2006, ktorá zachytáva osudy rušňov T 678.0 a T 679.0 vo Zvolene a jeho okolí. Rovnako aj od januára 2006 fungujúca klubová stránka www.kht.sk ponúka viacero zaujímavých a dlhodobo pripravovaných a neustále aktualizovaných článkov zachytávajúcich históriu jednotlivých vozidiel v opatere KHT. Koncom roka 2006 boli vydané 3 nové pohľadnice a 2 kalendáriky na rok 2007 s motívmi vozidiel v opatere KHT. 

 

Ďalšia oblasť v ktorej sa podarilo za rok 2006 dosiahnuť úspechy je výchova personálu, nakoľko v novembri pribudli v KHT 4 noví kuriči.

V roku 2007 plánuje KHT pokračovať vo všetkých oblastiach svojej činnosti. Prioritou je udržanie dobrého technického stavu všetkých prevádzkyschopných vozidiel a pokročenie v oprave reštaurovaných vozidiel. Naplánované nostalgické jazdy a akcie naznačujú snahu pokračovať v prezentácii krásy historickej železnice širokej verejnosti. Rovnako sú zámery pokračovať aj v dokumentácii histórie železnice, najmä vozidiel v opatere KHT. Na rok 2007 KHT naplánovalo aj obnovu nápisu „Trať mládeže“ pri trati Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica nad obcou Hronská Breznica. Tento kedysi z diaľky viditeľný pamätník na výstavbu trate v povojnovom období postupne zarastá a zaniká a je potrebné vykonať jeho obnovu pre pripomenutie súčasnej generácii a najmä uchovanie histórie pre generácie budúce.

V prípade záujmu venovať 2 % v prospech KHT pre fyzické osoby je možné potrebné tlačivá stiahnuť si tu:

V prípade záujmu venovať 2 % v prospech KHT pre právnické osoby sú údaje potrebné pri vypísaní daňového priznania nasledovné:

Obchodné meno, alebo názov: Klub historickej techniky pri Rušňovom depe Zvolen
Sídlo: Môťovská cesta 1, 960 03 Zvolen
Právna forma: občianske združenie
IČO: 319 22 830

Všetky náležitosti o poskytnutí 2 % z daní pre KHT možno rovnako nájsť aj na adrese: http://www.kht.sk/pomoc/2percenta.htm

Ď A K U J E M E !

Kolektív KHT

Foto: ilustračné