Návrat 363.142 na slovenské trate

22.2.2007 7:45 Juraj Streber a Vladimír Hrnčiar

Návrat 363.142 na slovenské trate

V dnešnom pokračovaní našeho seriálu o návrate bratislavských lokomotív po rekonštrukcii späť na slovenské trate by sme sa chceli venovať lokomotíve s radovým označením 363.142. Táto lokomotíva je dislokovaná v bratislavskom novom depe na Východnom a patrí nákladnej železničnej spoločnosti ZSSK Cargo. Keď som ju koncom leta minulého roku odfotil ako sa ako rušňový vlak ponáhľa Svätým Jurom do Leopoldova, netušil som, že to bude môj prvý a posledný záber 363.142 v pôvodnom nátere.

Po tom sa na dlhší čas vytratila z hľadáčika môjho fotoaparátu no ja som tomu nepripisoval žiadnu dôležitosť. Až pokiaľ som ju nenašiel ako odpočíva odstrojená a bezmocná v útrobe haly RD Bratislava východné. Jej rany z predchádzajúcej prevádzky už boli zagitované a ticho čakala na nový základný náter.

 

Dni utekali a 363.142 sa začala meniť na nepoznanie. Vyblednuté farby začali žiariť a už sa nemusela ďalej hanbiť pred 350.002, ktorá sa v tom čase vrátila s novým náterom ZSSK zo ŽOS Vrútky, a s ktorou trávila najviac času.

 

Keďže každá správna dáma musí očariť aj vnútornou krásou, podrobili pracovníci depa kompletnej rekonštrukcii aj jej strojovňu.

 

Ešte dokončenie niekoľkých kozmetických úprav, úspešné absolvovanie skúšobných jázd a 363.142 mohla v prítmí depa nedočkavo čakať až nastane jej veľký deň D.

 

Ten nastal včera, keď bola zaradená na Pn s číslom 68503 do z Bratislavy do Žiliny.

 

Zatiaľ čo na svoj náklad nastúpila niečo po pol tretej poobede, odchodu sa dočkala až niečo po piatej hodine, s 240.034 na príprahu.

 

Svoju prvú cestu na severozápad Slovenska zvládla bravúrne, keď sa po svojich vrátila späť do Bratislavy na Pn65802.

 

 

O tom, že je vo vynikajúcej forme svedčí aj to, že sa hneď po odpojení od nákladu bez akéhokoľvek odpočinku ponáhľala na bratislavskú ústrednú nákladnú stanicu pre ďalšiu svoju úlohu.

 

 

S dňom sa lúčila na príprahu svojej kolegyne radu 363.

 

Nech sa teraz 363.142 nachádza kdekoľvek, či už je to v rušňovom depe alebo niekde na čele nákladu, želáme jej veľa veľa šťastných kilometrov a nech si tú svoju krásu udrží čo najdlhšie...

Autori foto/text: Juraj Streber (montoya) a Vladimír Hrnčiar (TTV)