Gorilky sa neumývajú

30.3.2007 1:17 Garin

Gorilky sa neumývajú

Dvojsystémové rušne radu 350 Železničnej spoločnosti Slovensko vozia medzištátne vlaky najvyšších kategórií Euro a InterCity po koľajách troch krajín: Maďarska, Česka a Slovenska. Vlaky s exotickými názvami ako Vindobona, či Hungaria majú cveng. Gorilky, ako familiárne prezývajú tieto rušne ich priaznivci, kedysi pýcha ČSD, nám teraz veľa radosti neprinášajú. Jazdia totiž špinavé, pretože ich v materskom SPD Bratislava hlavné už dlho neumývajú ...

Zo všetkých svetových strán počuť od fanúšikov rušňov nárek a prúd otázok, prečo jazdia gorily ufúľané. Vo fóre 350 na vlakynet sa zjavujú pre gorily všakovaké nové prezývky: prasiatko, chliev, černoch, umazanček ... Jeden nadšenec z Česka o 350.011 ZSSK v novom korporátnom laku ZSSK napísal: "to v depu v Bratislavě není nikdo, kdo by vzal kýbl s vodou, koště a trochu tu 350.011 opláchl? Je to skoro až k pláči jak vypadá". Mládenci z Bratislavy a širšieho okolia sa dokonca ponúkli, že zorganizujú brigády, aby svojpomocne pomohli zbaviť rušne radu 350, ktoré majú radi, nánosov blata, prachu a oleja. Ich iniciatíva sa však sotva stretne s priaznivou odozvou. Na umývanie rušňov platia prísne ekologické predpisy.

Skutočnosť je taká, že sa gorily už prinajmenšom niekoľko mesiacov v domovskom bratislavskom depe neumývajú. Podľa slov človeka z depa, ktorý si pochopiteľne neželal byť menovaný, gorily sa neumývajú, lebo prevádzkovateľ "myčky" firma Meton. s.r.o. v Rušňovom depe Bratislava hlavné, ktoré patrí Železničnej spoločnosti Cargo Slovensko, žiada za umytie jedného rušňa nekresťanské peniažky (vraj 15 tisíc Sk za rušeň). A Železničná spoločnosť Slovensko, ako správny hospodár šetrí, kde sa dá. Ktovie, či v tomto prípade straty na kredibilite firmy a poškodenie toho, čo si každá moderná firma starostlivo pestuje a čo sa nazýva "image", nie sú omnoho väčšie ako ušetrené finančné prostriedky. Ďalším dôvodom, prečo sa rušne radu 350 ZSSK neumývajú má byť to, že ich technický stav sa z roka na rok zhoršuje a strojmajstri sú radi, ak vedia zaplátať turnusovú potrebu a na umývanie pri množstve iných prevádzkových starostí nielenže nepomyslia, ale na umytie ani nezostane čas. Medzi nami, gorilky sú už dámy v rokoch, a preto im radi prepáčime občasnú nevoľnosť. Veď sú stále vlajkovými loďami ZSSK.

Nazdávam sa, a spolu so mnou ďalší priaznivci železníc, s ktorými som sa o tomto probléme zhováral, že by sa mali nad situáciou zamyslieť v riadiacich zložkách Železničnej spoločnosti Slovensko. Veď zabezpečovanie vozby medzištátnych vlakov Euro a InterCity je pre každého európskeho dopravcu prestížnou záležitosťou a cťou. Navyše, gorilky zarábajú a prinášajú do pokladnice spoločnosti cenné eurá (iba časť výkonov sa kompenzuje "naturálne"). Alebo je už pre Slovensko vozba medzinárodných vlakov Euro a InterCity príťažou? Čakáme, aby nás z tejto "povinnosti" konečne "vyzuli" susedné krajiny či už s taurusmi alebo s radom 380 ČD? 

Žiaľ, špinavé rušne radu 350 ZSSK robia "medvediu službu" nielen svojmu prevádzkovateľovi, ale sú aj negatívnou reklamou pre Slovensko. Gorily jazdia na trase Budapešť - Bratislava - Praha a tiež na trati Bratislava - Žilina - Poprad-Tatry - Košice. 

Ak sa tieto rušne ani naďalej nebudú umývať, potom sa od nového GVD 2008 teritórium "negatívnej reklamy" pre ZSSK ešte zväčší. Podľa aktuálnej informácie, rušne radu 350 ZSSK majú začať jazdiť s novým párom vlakov EuroCity Budapešť - Krakov - (Varšava) cez PS Hidasnémeti po trase Budapešť - Miškovec - Košice - Plaveč a späť. 

Na snímke z rána 15.marca 2007 z bratislavských Vinohradov, vezie "šestka" gorila medzištátny vlak EC 174 Budapest Keleti pu. - Bratislava hl. st. - Praha-Holešovice - Berlin-Spandau - Hamburg Altona. Oproti striebornej a čistej skrini moderných vozňov Deutsche Bahn pôsobí bočnica skrine slovenskej gorily ako päsť na oko ... 

Ufúľanú 350.014 ZSSK na IC 511 som "cvakol" 26. marca 2007 ako opticky smeruje do čističky odpadových vôd v Spišskej Novej Vsi ... že by nám už gorilka sama chcela naznačiť, že má špiny na svojom kabáte dosť a je súca na jarnú očistu ...

 

Osemnástka patrí dlhodobo vo flotile rušňov radu 350 ZSSK medzi najufúľanejšie. Kedysi vzorne udržiavaná gorila 350.018 ZSSK drží teraz vedno s 350.020 ZSSK primát v neestickom vzhľade (ak to mám napísať zdvorilo). Na snímke vidno, že neumývanie rušňov prináša aj nečakané výhody. Ich bočnice slúžia ako odkazová schránka ... Kam sa hrabú mobilní operátori, keď ufúľané gorilky priam nabádajú využiť odkazovú službu zadarmo ... Len jedno neviem dešifrovať, či srdiečka znamenajú vyznanie lásky pisateľa ku gorilke osemnástke, alebo k nejakej dlhonohej slečne ... Tiež by som sa rád dozvedel, či 475.1142 je nick z vlaky.net, ktorý  vyjadril takéto svojrázne vyznanie ... a či ide len o pokus prečíslovať elektrický rušeň na parný ... Výzorom už 350.018 ZSSK parný rušeň pripomína ...  Záber je z 27. marca 2007 zo stanice Margecany, keď gorilka viezla R 610.

Istý gorilofil už nevydržal s nervami a napísal na bočnicu 350.020 ZSSK do Strediska prevádzky depa Bratislava hlavné stručný a jasný odkaz: "Umyť!"

S touto "poštou" si 350.020 ZSSK veselo jazdí od 27.marca 2007 ... až dodnes. Zdá sa, že odkaz pisateľa "hore" nikto nevypočul. Zatiaľ. Na snímke je 350.020 ZSSK ako odchádza vo večernom slnku 28. marca 2007 zo stanice Margecany s R 612 Váh.

Nie je rušeň ako rušeň ... prestížny rad 350 ZSSK, čo vozí medzištátne vlaky Euro a InterCity sa musí červenať pred zvolenskou krásavicou 754.054 ZSSK, ktorá 29.marca 2007 oddychuje na margecanskej stanici medzi dvoma Horehroncami ... zato Deniska (350.016 ZSSK) sa v Margecanoch zastavila len na minútku ... ani ju nikto neumyje, hoci má toľkých obdivovateľov ...

Kamže sa podeli zlaté časy, keď sa gorilky v bratislavskom depe umývali. Bola jedna radosť sa ne pozrieť. Ako napríklad na 350.017 ZSSK, keď si 4. júla 2006 fujazdila s IC 500 Kriváň "Pod Tepličkou" ... ako dôverne nazývam vynikajúci fotospot pri Spišskej Novej Vsi.

Zatiaľčo slovenské 350-ky sa už dlhodobo neumývajú a vyzerajú otrasne, ich jednosystémové sestry radu 150/151, ktoré prevádzkujú České dráhy, jazdia po slovenských štrekách čisté či je leto a či mráz ... Napríklad, nablýskaná 150.021 ČD na snímke z 29. marca 2007, keď ťahala po brehu Ružínskej priehrady R 810 Horehronec. Ako vidno, v pražskom depe sa o svoje mašinky vedia postarať.

Žiaľ, o nič lepšia nie je ani situácia vo vzhľade bratislavských rušňov radu 362/363 ZSSK. O rušňoch s tzv. novým korporátnym farebným vzorom, ktorý navrhol renomovaný designer Blonski radšej pomlčím. Je nepochoipiteľné, ako mohol niekto schváliť farebnú schému, ktorá je taká náročná na údržbu, ked ZSSK nemá dostatok finančných prostriedkov na umývanie. 

Zdá sa, že iniciatíva premaľovať všetky rušne ZSSK "a la blonski", stráca dych. Aj 350.001 ZSSK, aristokratka medzi gorilami, výjde po EH z brán depa ZSCS v Bratislave na východnom v pôvodnom laku.

Priaznivcom železnice na Slovensku, v Maďarsku i v Česku zostáva nádej, že sa rušne radu 350 Železničnej spoločnosti Slovensko opäť čoskoro zaskvejú v plnej kráse. O pár dní bude Veľká noc, a ak by sa o ich čistý vzhľad dovtedy nepostarali tí, čo sú za ich údržbu platení, potom sú poslednou nádejou veľkonoční šibači, ktorí gorilky, ako pevne veríme, poriadne vykúpu ... prípadne prídeme aj my z vlakynet.

Snímky: autor

Súvisiace odkazy