Vlaky vs. umenie

11.4.2007 9:00 Filip Sivák

Vlaky vs. umenie

Vo všeobecnosti železničná doprava či už osobná alebo nákladná plní úlohu prepravy osôb a tovarov vo vnútroštátnej a medzištátnej doprave. V dnešnej dobe plní však viacero funkcii. Niektorí jednotlivci propagujú svoje „umelecké diela“ práve na vozňoch a najnovšie aj na hnacích vozidlách či už Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) alebo v menšej miere na koľajových vozidlách Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia (ZSCS).

 

Prečo práve vlaky sa stávajú terčom ich umenia? Vlaky sú svojim spôsobom v neustálom pohybe a tak je tu priestor pre propagovanie grafitov či tagov (umenia, ktoré aj tak veľa ľudí považuje za nezmyselné ale niektorí sa vyžívajú v tejto činnosti). Pre sprayerov je to zvyšovanie si adrenalínu, mnohí to pripisujú ku orgazmu a  pre nás ostatných je to len znehodnocovanie majetku.

 

Čo sa týka vlakov, je to čím ďalej tým horšie. Dnes už skoro každá súprava je poznačená týmito „umením“. Výnimkou sú medzištátne vlaky a vlaky vyššej kategórie, aj keď som už videl aj na vozňoch typu Bpeer zaradený v súprave IC 402/403 Gerlach tento doplnok. Ale po čase to len provizórne prelepili.

 

Myslím, že spoločnosti spravujúce koľajové vozidlá by mali zabezpečiť väčšiu ochranu pred týmito neduhmi, a tiež dať väčšie postihy pre týchto adrenalistov ako sú napríklad v Nemecku či Francúzsku.
Čo myslíte stálo by spoločnosti viac nový náter vozňov alebo väčšie zabezpečenie ochrany? Koniec koncov už viac ako rok jazdia na tratiach vlaky s rovnakými doplnkami, takže na základe toho usudzujem, že spoločnosti spravujúce koľajové vozidlá to ignorujú a sú voči tomu benevolentný a ľudia naďalej cestujú tým humusom ako zvnútra tak aj zvonka.

Galéria