Olympiáda v Bratislave!

14.5.2007 8:35 Juraj Streber (montoya) a Pitto Mešša (E499.3056)

Olympiáda v Bratislave!

Kto sa po neúspešnej kandidatúre Poprad Tatry ZOH potešil, že ide o rozhodnutie MOV usporiadať olympijské hry v Bratislave, tak ešte nevie, že ide o reklamnú lokomotívu Českých drah, ktorá opäť raz navštívila hlavné mesto Slovenska.

Lokomotíva radu 363, konkrétne 363.078 ČD, nenavštívila Slovensko po prvýkrát. Vďaka dislokácii v DKV Plzeň, ktorá obsadzuje rýchlik Praha - Bratislava a späť, nesúci označenie R277/R276 "Slovan", sa tu už objavila niekoľkokrát. Prvýkrát sa tak stalo 15.12.2006, teda len niekoľko dní po tom, čo premiérový deň nového GVD prišla na Slovane reklamná Poštovní spořitelna. Nasledujúce fotografie zachytávajú "olympiádu" počas svojej návštevy v Bratislave v marci 2007.

"Olympijské eso", ako železniční fanúšikovia túto lokomotívu prezývajú, bola slávnostne pokrstená na pražskom hlavnom nádraží 20. septembra 2005. Jej súčasný reklamný náter bol výsledkom viac ako mesačnej práce v depe v Olomouci. Vychádza z českých národných farieb, pričom jeden koniec lokomotívy je biely, a druhý modrý. Prechod medzi farbami je plynulý a dotvárajú ho zalomená modročervená trikolóra, logo Českého olympijského teamu a logá sponzorov. Neprehliadnuteľné sú aj šedé siluety športovcov, ktoré sa menia v závislosti od toho, ktorú olympiádu lokomotíva v tej dobe propaguje, či zimnú alebo letnú. Nejde tak teda len o poďakovanie Českým olympionikom a sponzorom, ale aj o propagáciu samotných olympijských hier. Zatiaľ čo na začiatku to boli ZOH v Turíne 2006, teraz ide o LOH, ktoré sa budú konať v roku 2008 v Pekingu. Jej prvým oficiálnym výkonom bolo nasadenie na legendárnom Orient Exprese v úseku Praha - Cheb.

Opakovanie obehu R277/R276 "Slovan" vždy od piatku do nedele a slnečné počasie tento víkend k tomu, naskytli jedinečnú možnosť odfotiť si "olympiádu" aj pri jej ďalšej návšteve na Slovensku.

 

 

 

 

 

Zatiaľ čo v Čechách množstvo a popularita reklamných lokomotív rastie, na Slovensku aj tá jediná ktorá je, čoskoro o svoju reklamu príde. Platnosť reklamy Coca Cola na 362.015, ktorá sa preslávila najmä počas akcie Coca Cola Music Train, už vypršala, a tak je otázne, či ešte v budúcnosti uvidíme nejakú slovenskú lokomotívu v reklamnom šate. Nasledujúca fotografia ju zobrazuje pri návrate z jej prvej návštevy v Čechách, počas záskoku za neschopné lokomotívy radu 350 na vlakoch kategórie EC.