Zahraniční turisté si objednali parní show (IV. díl)

16.5.2007 23:13 Ladislav Jambor, Milan Vojtek

Zahraniční turisté si objednali parní show (IV. díl)

O parním hemžení ve fotograficky nejatraktivnějších železničních koutech jsme už psali v předchozích třech dílech minireportáží. Přinesli jsme snímky tří lokomotiv, díl čtvrtý bude ve znamení – jak jinak – čtvrté parní lokomotivy. Podruhé se vypravíme na lupičskou výpravu do fotoarchivu Ladislava Jambora, který pro všechny vlakoneťáky poskytl fotky z výjezdu další lokomotivy, šlechtičny 475.196.

První díl mapování toulek zahraničních fotografů po Slovensku jsem začal uprostřed akce s cestou štokra na trase Vrútky – Harmanec – Zvolen – Kremnice – Vrútky. Až druhým jsme se dostali na úvod a jízdu 310.433 z Kraľovan proti proudu Oravy. Třetí připomínka vzpomněla na pouť Zeleného antona z Vrútek přes kremnicu a Zvolen do Lučenca. Čtvrtý příspěvek, jak již v úvodu zaznělo, je ve znamení fotografií Ladislava Jambora. Kromě doprovodu zvláštního vlaku, tentokráte s 475.196 na lukrativních místech, proslavených rychlíkem pro nespěchající – tedy Horehroncem, stačil pořídit dostatek fotografií a některé z nich mohou dnes vidět i ti, kdo se akce nezúčastnili.

Šľachtičná pod lupčianskym hradom

 Po kratšej prestávke odchádza ostro sledovaný vlak z Dubovej

 Zastávka Lopej a opäť zvuk "cvakania" desiatok fotoaparátov...

 Chvíľka odpočinku pre mašinku, rušňovú čatu a nakoniec aj fotografov - žst.Podbrezová

 Húf fotografov sa opäť poslušne zoradil aby zaznamenal Šľachtičnú pred žst.Polomka

 Zátišie s púpavami, mechanickým návestidlom a parným rušňom pred Heľpou

Pre Šľachtičnú nepredstavovali 4 vozne žiadny vážny problém, čo dokazuje svižným rozjazdom pred Telgártom

A nakoniec malý bonus v podobe fotografie urobenej na tej istej trati o pár dní neskôr-Šľachtičná si hravo poradí aj s nákladným vlakom pre zahraničných fotografov, zastávka Bacúch 

Súvisiace odkazy