Trať z Letohradu do polského Mezilesí bude elektrifikovaná

5.6.2007 8:55Zdroj: Skanska

Trať z Letohradu do polského Mezilesí bude elektrifikovaná

Česká Skanska bude modernizovat polskou železniční trať. Železniční trasa z Letohradu do polského Mezilesí bude v následujících dvou letech elektrifikována a optimalizována. Nyní zahajovanou elektrifikaci úseku Mezilesí-státní hranice ČR v ceně bezmála 700 miliónů korun provede sdružení společností Skanska DS a polské Skanska S.A. do konce roku 2008. Investorem je polská akciová společnost PKP Polskie Linie Kolejowe.

„Stavbu zahájíme již v těchto dnech. Jedná se přitom o zatím ojedinělou spolupráci české a polské skupiny Skanska. Díky elektrifikaci se výrazně zlepší ekologická situace v této malebné oblasti,“ říká Tomáš Krejčí, manažer zakázky ze společnosti Skanska DS.
 
Hlavním cílem projektu je vybudovat nové elektrifikované železniční spojení Polska a České republiky. Rekonstrukce zároveň umožní zvýšení traťové rychlosti místy až na 80 km/h, navýšení třídy zatížení (D4-UIC 22,5 t/nápravu) a modernizaci sdělovacího a zabezpečovacího zařízení. Vedle trati vedoucí do Ostravy se jedná teprve o druhé elektrifikované spojení České republiky s Polskem.
 
 
 
Na úseku o celkové délce 6,5 kilometru bude do konce roku 2007 vyloučen provoz. Pracovníci české a polské společnosti Skanska vymění traťový svršek a zvýší únosnost železničního spodku. Rekonstrukcí projdou mosty a propustky. Několik náspů bude zpevněno stovkami pilot. Na české straně pak na tento projekt naváže elektrifikace a optimalizace úseku Letohrad – Lichkov, jejíž zhotovitel vyjde z veřejné soutěže a předpokládané zahájení bude v srpnu 2007.
 
Většina prací bude dokončena na podzim roku 2007, první vlak by měl po zrekonstruované trati projet nejpozději v prosinci 2007. V roce 2008 se budou provádět pouze dokončovací práce.
 
 
 
Technické údaje:

Název projektu: Elektrifikace a optimalizace úseku železniční trati Mezilesí – státní hranice ČR
Lokalita: Dolnoslaskie vojvodství, Polsko
Investor: PKP Polskie Linie Kolejowe S.A.
(státem vlastněná akciová společnost, která je zodpovědná za údržbu a modernizaci dopravní železniční sítě)
Zhotovitel: Sdružení Skanska S.A. (vedoucí sdružení) a Skanska DS a.s.
Celková hodnota projektu: 697,9 mil. Kč
Termín výstavby: 06/2007 – 12/2008
Délka úseku: 6,5 km