Brusel – Londýn: vlakom za 1 hod. a 43 min.

24.9.2007 8:30 Peter Márton Zdroj: www.eurailpress.com

Brusel – Londýn: vlakom za 1 hod. a 43 min.

Vo štvrtok 20. septembra trvala Eurostaru jazda z Bruselu do Londýna 1 hodinu a 43 minút. Je to nový rekord na tejto trase. Slávnostný vlak dorazil v Londýne do železničnej stanice St. Pancras International. Táto stanica bude od 14. novembra novou cieľovou stanicou vlakov Eurostar v centre britského hlavného mesta.

Eurostar opustil železničnú stanicu Brusel-Midi o 11:05 h a železničnú stanicu St. Pancras International dosiahol o 11:48 h miestneho času (posun času o jednu hodinu). Súprava vlaku dosiahla na belgických, francúzskych a britských vysokorýchlostných tratiach rýchlosť 300 km/h.

Vďaka novej britskej vysokorýchlostnej trati „High Speed 1“ sa skráti jazdný čas medzi Bruselom, resp. Parížom, a Londýnom o 20 minút. Jazdný čas medzi Bruselom a Londýnom bude potom 1 h 51 min, medzi Parížom a Londýnom 2 h 15 min a medzi stanicami Lille Europe a St. Pancras International 1h 20 min. V roku 2008 bude najkratší jazdný čas medzi Kolínom nad Rýnom a Londýnom (cez Brusel) 4 hodiny a medzi Frankfurtom nad Mohanom a Londýnom 5 hodín.

V Londýne prichádzajú vlaky Eurostar do centrálne situovanej stanice St. Pancras International. Blízko na nachádza šesť liniek londýnskej podzemnej mestskej dráhy. Blízkosť staníc St. Pancras, King’s Cross a Euston umožňuje prestup na vlaky siedmych súkromných železničných dopravcov. Stará viktoriánska budova stanice St. Pancras International so svojou monumentálnou sedlovou strechou zo skla a ocele bola kompletne zrenovovaná a zmodernizovaná.

Prvá britská vysokorýchlostná trať je dlhá 109 km a vedie od tunela vo Folkestone po stanicu St. Pancras International. Skôr ako prekoná trasu od tunela do východného Londýna, prejde dvoma stanicami – Ashford International a Ebbsfleet International. V prípade stanice Ebbsfleet ide o novú stanicu v grófstve Kent. Táto stanica sa nachádza pri diaľnici A25 na severe grófstva. Prestavba trate a stanice St. Pancras stále celkom 5,8 miliardy britských libier.

Foto: ilustračné.

Súvisiace odkazy