Jelení guľáš na železnici

1.10.2007 20:00 Milan Pilip

Jelení guľáš na železnici

Dňa 8. júla R. P. 2007 osobný vlak z Bardejova (odchod 20:50) do Prešova zrazil jeleňa hneď potom, ako vyšiel zo stanice Kapušany pri Prešove smerom na Prešov. Krátko po rozbehu vlaku zloženého z motorového vozňa a jedného prívesného vozňa z Kapušian bolo počuť trúbenie, v zapätí náraz a strašný rachot pod kolesami motorového vozňa akoby niekto položil kovové tyče na trať.

V tom momente už vlak hamoval a rachot sa preniesol aj pod kolesa druhého vozidla, pričom ho začalo nadhadzovať. Vyzeralo to akoby sa vykoľajil a jazdil na podvaloch. Našťastie k tomu nedošlo, o to viac, že trať je v tomto úseku na násype a v prípade vykoľajenia by sa bol skotúľal do poľa. K zraneniam nedošlo (nikto žiadne nehlásil).

Vlak zastavil ešte pri tropruhovej značke pred vchodovou predzvesťou do stanice Kapušany (pozri obrázok). Niektorí cestujúci vystúpili a šli sa pozrieť dopredu, kde uvideli rozbitý predok. Rušňovodič povedal, že sme zrazili jeleňa, ale kvôli tme ho nebolo možné dohľadať, okrem toho sa nachádzal na niekoľko sto metrovom úseku trate.

Pre poškodenie červených aj žltých hadičiek (žltú úplne odtrhlo) nemohol vlak samostatne dôjsť dve zostávajúce zastávky do Prešova. Po 40 minútach prišiel rozbitú mašinu odtiahnuť Pegas. Rušňovodič mu šiel oproti na najbližšiu zákrutu mávať s lampášom zatiaľ čo ujo vlakvedúci sedel v kabíne a niečo písal, s nikým nehovoril (vysokí funkcionári sa len tak nebavia). Pegas odtiahol súpravu najnižšou rýchlosťou aká len môže byť do stanice Prešov.

Incident spôsobil meškanie v prvom rade ďalšieho osobného vlaku z Humenného do Prešova a následne aj rýchleho nočníka Poľana z Prešova do Prešporku, kde došiel ráno s hodinovým meškaním.

Galéria