Ako prehľadne uložiť modelové vozne

6.10.2007 7:00 Peter Holman

Ako prehľadne uložiť modelové vozne

Neprichádzam s ničím novým, ale chcem ponúknuť moje riešenie na rýchle a prehľadné uloženie modelov vozňov (v mojom prípade TT), ktoré nevyžaduje veľa času a hľadania pri ich vybaľovaní a následnom ukladaní.

Pred zostavením vlakovej súpravy TT, zabralo mi veľa času vybaľovanie vozňov z krabičiek a hlavne vyhľadanie toho správneho vozňa. Z toho dôvodu som si vozne roztriedil podľa typov: otvorené, kryté, kotlové, plošinové a osobné.

Na každý typ som mal samostatnú krabicu. Mám niekoľko druhov krabičiek pre vozne: tri druhy TT-Zeuke (strará s odklopným víčkom, novšia krytá s fixačnými dielmi z polystrénu - nepraktická, najnovšia s okienkom), krabičky Tillig s okienkom a krabičky od zubných pást ( zburzy). Manipulácia s týmito krabičkami je zložitá a neprehľadná. Kód vozňa sa ťažko pamätá a nepomohli ani poznámky na krytých krabičkách. Krabičky s okienkom sú dobré, ale aj rozmerné. Celá zostava zaberie veľa miesta, navyše sa vždy vyskytol problém s ich ukladaním do príslušnej krabice, kvôli ich odlišným rozmerom. Nehovoriac o upratovacích prácach pred začiatkom a po konci prevádzky.

Také uloženie bolo veľké, rozmerné a neprehľadné. Voľným miestom musím šetriť, lebo bývam v paneláku. Preto som sa rozhodol vyrobiť nové krabice pre usporiadanie vozňov podľa typu. Aby výroba bola čo najlacnejšia, zvolil som kartón, ktorý je všade dostupný. Kvôli pevnosti som zvolil hrúbku 5 a 4mm. Hrúbku 5mm používam na spodok a boky krabice, na vnútorné prepážky stačí hrúbka 4mm. Hĺbka oddielu sa mi osvedčila 35mm, výška 40mm a dĺžka podľa typu vozňa aj so spraihadlami je zväčšená o 10mm, aby sa dal bezpečne vybrať aj vložiť. Počty oddielov neuvádzam, každý si ich určí
sám podľa vlastných potrieb.

Po určení všetkých rozmerov vyrežem z kartónu všetky diely krabice. Aby som mal na záver menej lepenia, vyrobím v stenách výrezy pre ich vzájomné fixovanie (prácnejšie). Najprv zložím vnútro s oddielmi, potom pridám bočné steny a nakoniec túto zostavu nalepím na nosnný kartón. Tvrdým papierom oblepím rohy a stredy každej strany. Osvedčilo sa mi lepidlo Herkules.

Po zaschnutí vysteliem oddiely servítkami a uložím vozne. Vrchnák vyrobím z tvrdého papiera, lepšia by bola pevná priehľadná fólia.

Krabice sú pevné, manipulácia s nimi je rýchla, mám okamžitý prehľad o vozňoch a hlavne nezaberajú toľko miesta. Na obrázkoch je názorný postup skladania krabice rozmerov 275 x 185 x 45mm.

Galéria