Podzimní parní paráda na Slovensku, díl II.

5.10.2007 10:15 Milan Vojtek

Podzimní parní paráda na Slovensku, díl II.

Není to tak dlouho, co jsem představil první díl ohlédnutí za ojedinělým hemžením parních lokomotiv na slovenských kolejích. V tomto okamžiku vaše zraky spočinuly na druhé části povídání, ve kterém se vypravíme po stopách událostí z pondělí 24. září. Jeho hlavním hrdinou, alespoň dle zájmu fotografů, byla parní lokomotiva 464.001 domovem v Prievidzi. Hrdinů ale bylo mnohem víc, od lidí, kteří mašinku dokázali opravit, po partu z Vrútek, která se podílela na organizaci a technickém zabezpečení jízd.

Již v noci vyrazil do Prievidze konvoj z Vrútek, kterým se přesunul požární vlak i vozy, které s parní lokomotivou vytvořily nákladní vlak pro fotografy. Jak jsem již zmínil, jízda “ušaté” byla součástí parní parády pro fotografy z celé Evropy, a tak v ono pondělní ráno se mezi cestující na prievidzském nádraží vmísila početná skupina cizojazyčně mluvících lidí, obdivujících překvapení rána – parní lokomotivu. Ta měla v první části namířeno namířeno do stanice Horná Štubňa. A v čele vlaku nebyl žádný jiný stroj, než prototyp 464.001. (Tak se dívám, že ve dvou reportážích za sebou se představují dva prototypy, jenže tento nepotřebuje k provozu dráty).

Parta z Prievidze, která má za sebou několik let usilovné práce, kdy se jim podařilo oživit zdánlivě beznadějně mrtvý kus železa, tak sklízí výsledky své práce.

Jejich parní lokomotiva vedla nákladní vlak, obletovaný fotografy z několika zemí. Z Horné Štubně konvoj odtáhla “Ťapka” T 435.093 do Diviak, aby odtud zase s párou v čele vyjel fotovlak do tunely poseté trati směr Harmanec. Ze stanice Harmanec Jaskyňa se konvoj opět s ťapkou v čele vracel do Diviak, protože jej čekala ještě jedna fotojízda, pro změnu na neméně atraktivní trať směr Kremnické Bane. A přestože provozní podmínky zajistily vlaku zpoždění, podařilo se ještě na Turčeku udělat nějaký snímek.

Nasazení bulíka, kolem kterého se pohybovala mimo jiné parta lidí z VLAKY.NET, budilo zaslouženou pozornost. Dokonce i Garin, který na netu avizoval odjez na východ, dle jiných zdrojů do Polska, neváhal a neodolal focení na středním Slovensku. Třeba také přispěje nějakou fotkou z této jízdy.

Sklenné pri Handlovej, 464.001 a kostelík

Za cvakání spouští stoupá pára do stanice Horná Štubna...

...aby po chvíli vyjela z tunelu do stanice

Po odtažení konvoje do Diviak odjíždí pára do hor....

....aby nakonec triumfálně dorazila na nádraží nad Harmaneckou jeskyní

A když se konvoj zase vrátil do Diviak, vyjela pára do stoupání směr Turčianské Teplice

Zastávka ve stanici Horná Štubňa byla vinou zpoždění pravidelných vlaků o poznání delší.

Přesto se ještě podařilo udělat snímek na Turčeku, kde bývalé hradlo Kremenisko už pozbylo i svá návěstidla.

Závěrem ještě zbývá místo pro poděkování pořadatelům a lidem od páry a také ujištění, že fotky zachycují reálnou situaci a nebyly o nic doplněny, stejně jako nebyly ničeho zbaveny.

Súvisiace odkazy