Podzimní parní paráda na Slovensku, díl III.

5.10.2007 12:03 Milan Vojtek

Podzimní parní paráda na Slovensku, díl III.

Ne, nemusíte se bát, provozní sergej neskončil v plamenech, to jen lampy v ranním šeru kreslí zář v úvodu třetího dílu ohlédnutí za ojedinělým hemžením parních lokomotiv na slovenských kolejích. V tomto okamžiku vaše zraky spočinuly na třetí části povídání, ve kterém se vypravíme po stopách událostí z úterý 25. září. Jeho hlavním hrdinou, alespoň dle zájmu fotografů, byla parní lokomotiva 556.036 domovem ve Vrútkách.

Pro pokračování parní parády musel štokr vyrazit na cestu dlouho před začátkem akce. Start byl totiž tentokrát v Brezně a v brzký čas 6.25 hodin. Není divu, cílovou stanicí byly až Margecany a aby vlak mohl fotografům pózovat na atraktivních místech snad nejkrásnější slovenské trati, ovšem místy obtížně dosažitelné silničními pronásledovateli, potřeboval k tomu jedenáct hodin. Vlak tentokrát vyrazil po snad nejkrásnější slovenské trati, kde ale bohužel v posledních letech je pro fotografy jen velmi málo k focení. Pár rychlíku Horehronec a občas nějaká ta malá krabička. Taková je dnešní realita trati, kde kdysi dávno funěly páry a po nich duněly diesely. My se jakoby vydáme proti proudu času a vyjedeme po stopách ojedinělé jízdy pro fotografy.

Trasa obsahovala opravdu poutavé zastávky na legendárních místech. A protože i třetí den jízdy přálo fotografům počasí, bylo možné pořídit záběry, které patří až do kategorie kýčovitých. Inu, Henri Riedel to dobře vybral, parta z Vrútek skvěle zorganizovala a odjela a někdo nahoře držel nad vším ochrannou ruku, když podzimnímu slunci nařídil palbu plnou silou paprsků. Takže vzhůru po stopách asi nejzajímavější části jízdy.

Brezno, do odjezdu zbývá ještě asi hodina a lampy staničního osvětlení tvoří iluzi hořícího sergeje.

Ale to už jsme na trati pár kilometrů za Breznem

Před Polomkou je návrat do přelomu sedmdesátých a osmdesátých let dokonalý. Starý Oltcit versus štokr

První ranní slunce vede boj s dýmem u vjezdu do Heľpy

Zatímco kousek za obcí již převzalo Slunce definitivně vládu nad dnem

A znovu soulad staré lokomotivy a starých návěstidel.

Tady už stoupáme do Telgártu

A to už je oblíbená telgártská smyčka

Za kterou následuje další most.

Ve stoupání před vrcholovým tunelem vše vypadá jako modelová železnice.

Na vjezdu do Dobšinské Ľadové jaskyne nabídl štokr scenérii u skal. 

Dvě variace na téma Palcmanská Maša

A tady již štokr odjíždí ze stanice Mlynky na další cestu. 

Závěrem jen ujištění, že snímky jsou pouhou zmenšeninou originálů a odpovídají realitě.  

Súvisiace odkazy