Výlov Hradeckého rybníka aneb Hurvínek na Tovačovce

21.10.2007 9:15 Radek Hořínek & PhDr. Zbyněk Zlinský

Výlov Hradeckého rybníka aneb Hurvínek na Tovačovce

Hned na úvod se přiznám, že se mi nechce psát nějakou obsáhlou reportáž z nasazení břeclavského Hurvínka M 131.1463 na Tovačovce v rámci výlovu Hradeckého rybníka v Tovačově.

Ráno počasí začalo ukazovat svou druhou tvář. Nebe zatažené a voda z něj padající moc netěšila. Už jsem se bál, že moje čtvrté focení na Tovačovce bude opět v nevlídném počasí. Když jsem viděl při čekání na tramvaj v Olomouci auto, které mělo na střeše sníh, tak jsem jenom nevěřícně kroutil hlavou. Nakonec se počasí umoudřilo. Jenom studený vítr šlehal do tváří. Naštěstí bylo v Hurvínkovi pěkně teploučko a i z domu dovezené zahřívadlo fungovalo dobře.

Celkový dojem z celé akce pokazilo jenom zpoždění vlaků, kterými jsem se přepravoval z Olomouce do Kojetína a zpět. Takže si letošní pátou jízdu po Tovačovce a pár fotek z Kojetína prohlédněte. Přeji příjemný vizuální zážitek.

Radek Hořínek

20.10.2007 - Kojetín: M 131.1463 nachystán na odjezd © Radek Hořínek

Tolik tedy slova našeho reportéra (koníčkem) a otce-začátečníka (hlavním povoláním), který se musí momentálně postarat o roztomilou pokračovatelku svého rodu (a doufejme že i tradic vláčkařských) a nemá více času na rozepisování se. Přičiním v jeho zastoupení ještě alespoň několik řádků na vysvětlenou neinformovaným, o co vlastně šlo. I když jsem tam sám (bohužel) nebyl...

Před časem se na této stránce objevila aktualita, kterou nás Rosťa Kolmačka z občanského sdružení Kroměřížská dráha zval na poslední letošní projížďku po trati č. 334 (Kroměříž) – Kojetín – Tovačov, na níž byla dne 30.5.1981 zastavena osobní doprava. O tomto víkendu zde byla dočasně (a nikoliv poprvé) zase zavedena, tentokrát jako prostředek pro přepravu zejména návštěvníků výlovu onoho výše zmíněného rybníka.

Na rozdíl od některých akcí předchozích byl tentokrát hnacím vozidlem motorový vůz M 131.1463, který je udržován jako provozní historické vozidlo ČD v PJ Břeclav DKV Brno. V jízdním řádu pro tyto dny byl pak uveden jeden pár vlaků speciálně pro „šoutouše“ – a jak se to celé chovalo, ukáží vám snímky v připojené galerii.

PhDr. Zbyněk Zlinský

20.10.2007 - Tovačov: sundávání lampiček na konečné © Radek Hořínek

Odkazy:
  1. Tovačovka
  2. Kroměřížské dráhy
Upozornění:

Všechny fotky v galerii jsou bez úprav a zachycují reálný stav.

Titulní snímek: M 131.1463 při fotozastávce v Uhřičicích © Radek Hořínek

Galéria

Súvisiace odkazy