Írske železnice - Limerick Junction

4.11.2007 11:05 Mgr. Michal Kočuta

Írske železnice - Limerick Junction

Na radu Emila, ktorý vo viacerých reportážach predstavil železnice v Írsku, som sa rozhodol aj ja prispieť svojou troškou. V sobotu 8. septembra som s dvoma svojimi parťákmi a spolubývajúcimi zároveň, nasadol do svojho Červeného šípu a vydal sa smerom Limerick Junction.

Ide o dôležitú železničnú križovatku nachádzajúcu sa asi 3 kilometre severne od mestečka Tipperary (Tiobriad Árann). Križujú sa tu dve dôležité trate. Jedna je magistrála Dublin-Mallow (Cork) a druhá Limerick-Waterford. Ide o posledný z uzlov kedysi veľkej železničnej siete na ostrove. Tomu zodpovedá aj premávka, ktorá je (na Írske pomery) hustá. Je možné tu vidieť vlastne všetky druhy vlakov premávajúcich v Írsku. Jednak Commuter trains (miestne osobáky) a tiež staré a nové súpravy IC. Keď som cez stanicu prechádzal štvrtého septembra, stál tu aj odstavený nákladný vlak s množstvom veľmi smiešnych vozňov na prepravu tekutých látok. Žiaľ počas mojej návštevy tu už nestál. Apropo, ako už spomínal v reportážach Emil, natrafiť v Írsku na nákladný vlak je veľmi obtiažne. Za celý čas čo som tu (už viac ako 2 roky) som videl len dva – jeden prepravoval sudy piva Guiness a druhý nejaké kovové zvitky. Dominujú tu teda vlaky osobné. Obe trate prechádzajúce cez stanicu sú neelektrifikované, tak ako väčšina tratí na ostrove. V smere na Dublin stále prebieha rekonštrukcia, avšak trať ostáva dvojkoľajná, po upgrade na štyri koľaje ako o tom niekto písal na fóre nie je ani chýru ani slychu (v celom úseku od Dublinu). Novo zrekonštruovaná je aj časť trate smer Waterford.

 

V Írsku ešte stále vládne mechanika, čo sa podľa mňa nezmení ani s príchodom modernizácie. V úseku od Dublinu sú totiž stále klasické mechanické návestidlá. Staničná budova je momentálne v rekonštrukcii, ale v podstate sa ničím nevymyká z írskeho priemeru, tz. je malá. Veľmi sa mi ale páči že cestujúci majú možnosť na prepravu batožiny využiť vozíky podobné tým na letiskách. Počet koľají je tiež malý, čo však k premávke vlakov stačí. Totiž ako som si mohol všimnúť, nie každý vlak idúci cez túto stanicu tu aj zastavuje. IC smerujúce z Dublinu do Limericku tu nezastavujú vôbec a z IC na trase Dublin-Tralee a Dublin-Cork iba niektoré. Limerick Junction je aj východzou a koncovou stanicou pre Commuter trains smerom Limerick, Waterford a Mallow. Počas môjho šotoušenia sa mi podarilo odfotiť dve nové IC súpravy a Commuter train. Žiaľ stará oranžovo-čierna súprava mi zmizla smerom na Limerick skôr ako som sa stihol zorientovať a vyjsť na lávku vedúcu ponad jednu z koľají. Snáď nabudúce… Cestou späť do Corku som mal v úmysle sa zastaviť a skúsiť vyfotiť vlak v nejakej atraktívnej lokalite. Žiaľ toto nevyšlo, pretože v Írsku je veľmi veľkým problémom sa dostať ku železnici. Cela krajina je rozparcelovaná a oplotená, čo sa týka aj koľají. V novembri sa chystám opäť vlakom do Dublinu takže postupne budem pridávať nové foto a nejaký ten pokec na fórum.

PS: Keďže pochádzam z Košíc, nemôžem sa ubrániť tomu že tento Írsky železničný uzol mi najviac pripomína Kysak.

Galéria