Pozvánka na fotovlak do Maďarska (ZMENA TERMÍNU!)

6.11.2007 8:17 Garin

Pozvánka na fotovlak do Maďarska (ZMENA TERMÍNU!)

Maďarskí priaznivci železníc sústredení okolo portálu trains.hu mali usporiadať v sobotu 10. novembra 2007 jazdu fotovlaku s motorovým rušňom M47.1300 a tromi osobnými vozňami radu Bhv na trati Füzesabony - Eger - Szilvasvárád - Putnok a späť. Z technických príčin sa jazda odkladá predbežne na nedeľu 9. decembra 2007.

Na tejto horskej trati neďaleko hraníc so Slovenskom plánujú MÁV od začiatku platnosti GVD 2008 dňa 8. decembra 2007 zastaviť pravidelnú osobnú dopravu v úseku Szilvásvárad - Putnok.

V súvislosti s nadchádzajúcim štrajkom zamestnancov MÁV kvôli rušeniu osobnej dopravy na lokálnych tratiach dňa 7. novembra 2007 a tiež z dôvodu problematického vykrižovania mimoriadneho vlaku s pravidelnou osobnou dopravou, sa jazda odkladá predbežne na nedeľu 9. decembra 2007, oznámil mi dnes popoludní telefonicky jej organizátor Endre Bárta.

Situáciu okolo jazdy tohto vlaku budeme monitorovať a včas prinesieme informáciu s aktuálnym termínom a novým cestovným poriadkom.

Zatiaľ sa môžeme na strákach vlaky.net zoznámiť s touto krásnou traťou MÁV.

Trať Eger - Szilvásvárad - Putnok

Železničnú trať z Jágru (maďarsky Eger) do Putnoku považuje veľa fanúšikov železnice za najkrajšiu trať Maďarských štátnych železníc (trať 87 MÁV). Prechádza malebným horským prostredím, ale aj cez pôvabné širšie či užšie údolia pohoria Bükk a spája sedemdesiattisícové župné a univerzitné mesto Jáger s mestečkom Putnok v údolí rieky Slaná, ktorá pramení v Slovenskom rudohorí. Putnok má stanicu na trati 92 MÁV Ózd - Bánréve - Miskolc.

K najzaujímavejším miestam na trati patrí okolie zastávky Egervár (km 4), kde prechádza pomedzi hradby jágerskej pevnosti. Z vlaku sa naskytá v týchto miestach  nádherný výškový pohľad na panorámu historického jadra mesta s vežou najstaršej hvezdárne v Uhorsku, na kostoly a biskupské sídlo i na minaret najsevernejšie položenej historickej mešity. Na pravej strane, hneď, keď vlak opustí úzky prierez pevnosti možno na chvíľu zazrieť rodný dom spisovateľa Gejzu Gárdonyiho (1863-1922), autora slávneho historického románu Jágerské hviezdy (z obdobia tureckej okupácie Uhorska).

Vlak ďalej putuje po malebných lúkach západných stráň pohoria Bukk, ktoré vzniklo pred 200 miliónmi rokov. Tu niekde sa uskutočnila v roku 1552 bitka o jágerskú pevnosť. Za zastávkou Sarvaskő sa trať "zahryzáva" do roklín a prechádza jedným z dvoch tunelov na trati. Striedajú sa pohľady na lesy, polia, upravené záhrady a na chaty pripomínajúce orientálny štýl. Výletné mesto Szilvásvárad sa nachádza presne v polovici trate, ktorá má najvyššie stúpanie 16 promile. V údolí Szalajky sa v minulosti nachádzali rozkošatené vetvy lesnej úzkorozchodnej železnice. Dodnes zostali v prevádzke len dva úseky: trať 321 a 323 MÁV.

Krásne panoramatické zábery vlaku s okolitou prírodou je možné získať v úseku Nagyvisnyó-Dédes - Nekészeny (km 39-43). Fotografov priťahuje aj tunel v údolí Ladány. Veľmi prívetivo pôsobí zastávka Kiskapud obklopená vysokými ihličnanmi. V úseku Királd - Putnok (km 60-68) sa pohybujú vlaky maximálnou rýchlosťou 20 km/h. Príčinou je zlý stav železničného zvršku a koľají, ktoré neprešli výraznejšou údržbou od roku 1947.

Na trati sú dosiaľ funkčné mechanické návestidlá a predzvesti maďarského typu.

Z histórie trate

Keď v roku 1904 zakúpil lesy a lúky v okolí Szilvásváradu uhorský gróf Karol Weesy, prejavil záujem o výstavbu železničnej trate. V roku 1906 sa začalo s jej výstavbou. Bola veľmi náročná, pretože prechádzala cez horský terén a bolo potrebné vykonať rozsiahle zemné práce. Počas výstavby sa premiestnilo vyše 1,8 milióna kubických metrov skál a zeminy. Trať bola uvedená do prevádzky v roku 1908.

Parná prevádzka skončila na spomínanej trati v roku 1977. Odvtedy jazdia s osobnými vlakmi motorové vozne československej výroby označené na MÁV ako rad Bzmot (152/810 ČSD).

Je paradoxné, že na prahu 100. výročia azda najkrajšej trate na území Maďarska, sú MÁV pripravené od 9.decembra 2007 zastaviť osobnú dopravu na časti trate, v úseku Szilvásvárad - Putnok.

Po trati je možné cestovať aj pomocou virtuálnej interaktívnej webovej stránky:

http://eger-putnok-vasut.fw.hu/index-en.htm

 

 

Trasa trate 87 MÁV na družicovej fotografii

Fotovlak dňa 10. novembra 2007 (Zmena termínu predbežne na 9. decembra 2007)

Z vlastnej cestovateľskej skúsenosti môžem dosvedčiť, že aj pre Slovákov môže byť táto horská trať príťažlivá, hoci Slovensko je bohato pretkané horskými železnicami. Trať poskytuje krásne estetické zážitky z cestovania vlakom a tiež veľa fotospotov, na ktorých zaplesá srdce nejedného fotografa. Aj kúpeľné mesto Jáger (Eger) je veľmi príjemné a pohostinné.

Verím, že aj záujemci zo Slovenska, prípadne aj z Moravy a Čiech využijú príležitosť navštíviť tento čarokrány kraj župy Heves v severnom Maďarsku a to práve v deň, keď po trati Füzesabony - Eger - Szilvásvárad - Putnok a späť pôjde mimoriadny fotovlak, ktorý organizujú priatelia z portálu trains.hu. 

Cestovný poriadok fotovlaku

Füzesabony odchod 9.15

Egervár 9.38 - 9.40

Szilvásvárad 11.10 - 11.15

Putnok 12.45 - 13.00

Szilvásvárad 16.15 - 16. 35

Egervár 17.30 - 17. 35

Füzesabony príchod 18.00

Cenník

Füzesabony - Putnok - Füzesabony 5000 forintov

Poplatok pre fotografov, ktorí budú vlak nasledovať vlastným autom: 3000 forintov.

Ďalšie informácie o akcii a prihlásiť sa na ňu je možné na adrese:

kulonvonat@trains.hu 

Je možné komunikovať nielen maďarsky ale aj anglicky a nemecky.

Royal Hungarian Express s motorovým rušňom M47.1317 opúšťa 8. mája 2006 stanicu Szilvásvárad smerom do Jágru.  Zdá sa, že v najbližšej budúcnosti sa budeme stretať na nakrajšej trati Maďarska len s turisitickými a nostalgickými vlakmi.

Motorový rušeň M47. 1302 MÁV prechádza 10. septembra 2007 pomedzi hradby pevnosti v Jágri.

Motorový osobný vlak vedený Bzmot 186 československej výroby vchádza 10. septembra 2007 na zastávku Egervár.

Ak má fotograf šťastie, môže stretnúť pri vhodných synergetických efektoch na stanici v Jágri aj bratislavskú gorilu ... ako dňa 10. septembra 2007.

Užitočné linky:

http://www.trains.hu/

http://wikitravel.org/en/Eger

http://www.ektf.hu/eger/english/eger/index.html

Snímky vlakov: © 2007 PhDr. Marián Dujnič