Rušne a vozne v nákladnej preprave, Žilina 15.11.2007

19.11.2007 17:50 Peter Hudec

Rušne a vozne v nákladnej preprave, Žilina 15.11.2007

Vo štvrtok 15. novembra sa v Žiline v čase 13.00 až 17.00 konala v rámci Európskeho týždňa vedy a techniky prezentácia spoločnosti ZSSK CARGO povolania rušňovodič v nákladnej preprave, predstavenie rušňa radu 131 a dvoch nových nákladných vozňov typu Shimmns a Habbillns.

Počasie tejto prezentácii veľmi neprialo, o tom nasvedčoval aj počet účastníkov na tejto prezentácii. Ja som sa tam „dotrepal“ až z Košíc vlakom EC Košičan, ale bola to v celku príjemná cesta s pohľadom na zasnežené Tatry. Po príchode do Žiliny som hneď zistil, že pohybovať sa vonku nebude nič príjemné. Teplota okolo nuly, sneženie a pomerne silný vietor všetko znepríjemňovali.

Hneď som sa vybral na prehliadku rušňa. Ten prezentovali dvaja technici zo ZSSK CARGO. Narýchlo som sa zoznámil s jedným „vlakyneťákom“ a spolu sme sa vybrali na mašinu. Najprv nám technik predstavil kabínu rušňovodiča (riadenie, vlakový zabezpečovač,... skrátka všetko). Po prehliadke kabíny nasledovala prehliadka strojovne, v ktorej bola ale poriadna zima. Poukazoval nám všetky časti elektrickej výzbroje ako pracujú, čo robiť v prípade porúch a tiež najporuchovejšiu časť rušňa, ktorou sú vraj jednoznačne zberače. Dochádza k ich častému strhávaniu a prelamovaniu uhlíkových líšt. Nakoniec nám boli predstavené podvozky rušňa. Za podrobnú prezentáciu týmto technikom ďakujeme.

Po prezentácii rušňa som išiel pozrieť nové nákladné vozne. Aj tie sa snažil pracovník ZSSK CARGO predstaviť čo najpodrobnejšie, ale počasie to dosť znepríjemňovalo.

 

Keď už nakoniec bolo všetko odprezentované zostala mi do odchodu vlaku ešte nejaká hodina a pol a tak som sa vybral v tom nečase aspoň niečo pofotiť. A celkom aj bolo čo, aj keď fotky vďaka dosť zníženej viditeľnosti nie sú najlepšie. Nakoniec sa zotmelo a blížil sa čas príchodu/odchodu môjho rýchlika späť do Košíc. Mal meškanie 10 minút, ale cestou to dobehol.

Veľmi som s touto prezentáciou spokojný, ale uvítal by som niečo podobné, kde by boli rušne z osobnej dopravy.

Galéria

Súvisiace odkazy