2007 - Mimořádnosti světa 1435 mm

17.1.2008 8:00 Milan Vojtek

2007 - Mimořádnosti světa 1435 mm

Tak nevím, jestli mám být zklamaný nebo spokojený. Když jsem psal před rokem rekapitulaci stejného názvu, měla hlavní bod v podobě velké dopravní nehody ve Vranovicích. Letošní mimořádnosti, které jsem mohl objektivem zachytit, jsou této tragédie prosté. I když, mimořádnosti samozřejmě byly. Včetně těch nejsmutnějších, kam patří nehoda u Vraňan.

Nechám teď stranou skutečně vážnou nehodu rychlíku u Vraňan, kde strojvedoucí neměl žádnou šanci zastavit před autem na kolejích, stejně jako nechám stranou i záslužný čin strojvedoucího Borusíka, který naopak měl šanci před autem na kolejích vlak Eurocity zastavit a budu se věnovat těm zdánlivým lapáliím, které jsem měl možnost fotograficky zdokumentovat. Přesto se jedná o mimořádnosti, ovšem naštěstí opravdu ne.

První snímek vznikl pár metrů od brněnské haly Rondo. Klub železničních cestovatelů se hned v úvodu minulého roku postaral o překvapení pro řidiče, když se po vlečkové koleji vydal z Brna dolního nádraží do areálu BVV. Singrovka se proplétala nábřežím Svratky za policejní asistence a tak byla i zachycena objektivem.

Druhý záběr ukazuje vídeňské zhlaví břeclavského nádraží. Do Břeclavi, města v České republice a také do moravského pohraničního uzlu ve folklorní oblasti Podluží přijíždí rakouský taurus v čele konvoje sedmnácti vozů někdejšího Orient.Expresu. Luxusní vlak při svém putování Evropou jako Venice-Simplon-Orient-Expres zavítal na jaře opět do Břeclavi. Dalším členům klubu se podařilo zdokumentovat jeho jízdu po Slovensku.

Další mimořádností bylo i několik ojedinělých výjezdu Coca-Coly do Prahy. Zatímco na Slovensku jsou jízdy českých reklamních strojů přeci jen zavedenější a fotograficky atraktivní, vyfotit Coca-Colu jako jediného reprezentanta slovenské reklamní vozby na opačném břehu hraniční řeky Moravy rozhodně nebylo snadné. Přesto se vloni v několika případech k nám zatoulala.

Převlečený šukafon aneb variace na téma 810, prezentované jako novinka. Tak vypadalo mediální představení Regionovy trio ve Veselí nad Moravou. Dávám je mezi mimořádnosti, protože se jedná o první stroj toho druhu na jihu Moravy. Regionova trio je naštěstí s čelními vozy motorovými (naštěstí proto, protože jeden z plánů počítal pouze s jediným hnacím vozidlem). Jenže na rozbitých lokálkách dává cestujícím pocítit, že se opravdu nejedná o nic a jiné, než převlečený dvounápravový vůz se všemi jeho chybami. Nicméně pro nás je to v přehledu další z mimořádností.

 

Další snímek vznikl při toulkách u zastávky Bezpráví. Osud mě (opět) zavál na letní základnu v Nekoři a odtud jsem vyrážel na fototoulky. V Letohradě jsem zahlédl tuhle mašinku a pak jsem si na ni počkal právě u Bezpráví. Vracela se se zvláštním vlakem a ve změti řady 162/163, dominující trati, byla opravdu příjemným zpestřením.

 

Posunovací lokomotiva v traťové službě, navíc v čele osobního vlaku, to není častý jev. A pokud se jedná o obyčejný lokotraktor s rychlostním stropem 40 km/h, je to opravdu mimořádnost a cestující takového vlaku jsou asi šílenci. Ne, nejsou, jsou to jen fandové železnice, I když, to je asi také jiná forma šílenství. Já jsem je zastihl ještě před odjezdem z Brna.

 

Další mimořádnost ukazuje konvoj, v němž za pantografem žehličky následuje konvoj s Lízou 475.179, které směřuje na mejdan historických vozidel do Budapešti. Na snímku uhání po nově dokončeném koridoru mezi Břeclaví a Lanžhotem.

 

Když jsem dostal možnost zúčastnit se na skvělé akci, toulek v M 262.018 po lokálkách na Hodonínsku, neváhal jsem ani chvíli a přestože počasí bylo nemalou část dne víc než bídné, vrátil jsem se z jízdy spokojen. I zásluhou tohoto snímku. Mimořádná cesta motoráku na trati z Hodonína do Holíče je zvláštností sama o sobě. A prcek, který nezvládl přecházení koleje před pózujícím motorem, je dalším takovým unikátem.

 

A už je tady podzim a na sedmou kolej břeclavského nádraží přijel bagr (viz foto). Začala totiž rozsáhlá rekonstrukce uzlu, při které ještě budeme svědky velkých akcí, jako například náhrada pětikolejného mostu nad Dyjí.

 

A při již zmíněné rekonstrukci uzlu není nouze ani o další mimořádnosti. Takovou je i zajištění jízdy pendolina přes nádraží, kde je zrovna napěťová výluka. Neobešlo se to bez asistence brejlovce. Obzvlášť cesty do Rakouska pak byly zpestřené průjezd výběhem přes perony uzlu. Na snímku takto brejlovec vytahuje pendolino na přednádraží.

Rozdělení Českých drah, od nichž se vyčlenila nákladní doprava pod ČD Cargo, udělalo kromě hry škatule, škatule hejbejte se i jinou hru, mašiny a vraky stěhujte se. U břeclavského depa tak zastavil konvoj brněnských laminátek ve stavu většího či menšího rozkladu. I tak začíná “tradice” Carga v Břeclavi.

 

Na přelomu listopadu a prosince nastal čas, který má odeslat do penze laminátky coby lokomotivy pro rychlík Brno – Vídeň. Resp. opačně, Vídeň – Brno. Na snímku taurus objíždí soupravu po své vůbec první jízdě na vlaku pravidelné osobní dopravy do Brna.

 

Předposlední mimořádnost je parně nostalgická. Po dlouhhém čekání se pára 475.101 dočkala návratu svého kotle z léčebného pobytu v Českých Velenicích. Na jeho zavázání do rámu jsem se jel podívat. A věřím, že budu i u prvního zatopení a první jízdy šlechtičny.

 

Poslední snímek ukazuje nasazení muzejní lokomotivy v provozu. Pielstick T 466.0007 zaskakuje občas za lehlé vozy 842 na znojemské trati. Na koridor, v tomto případě z Břeclavi do Hrušek vyjela při napěťové výluce v souvislosti s rekonstrukcí uzlu a dosud nedodělaných částí traťových kolejí.