2007 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů

22.1.2008 8:00 Milan Vojtek

2007 – Nostalgie ve světě 1435 milimetrů

Člověk nemůže být všude, a tak stejně jako já jsem nemohl absolvovat všechny nostalgické jízdy a akce. Přesto jsem se na některé dostal. A přestože doba nostalgickým akcím nepřeje, některé zůstaly a tak bylo co fotit. Na bezesporu ojedinělou a unikátní výpravu modrého mercedesu 498.022 do země sýrů a veselé krávy Milka, pardon fialové čokoládové Milky, jsem se bohužel vypravit nemohl a tak jsem si to aspoň trochu kompenzoval focením doma. Tedy v ČR a na Slovensku.

V přiložené kolekci obrázků se pokusím alespoň ve zkratce některé z akcí přiblížit. A ještě než se zahledíte na obrázky, jistě se mnou budete souhlasit, že patří dík všem, kdo se o tyto akce zasloužili. Od shánění peněz až po vymetání popela z dýmnice. Bez nich by nebylo co fotit. Titulní foto je z jízdy parního vlaku z Prahy až do Bílých Karpat.

První z prezentovaných snímků, byť to ani tak nevypadá, spojují různé barvy. Posuďte sami, obrázek pochází z pouti modrého mercedesu a zelené rosničky do Bílých Karpat, kdy do Bylnice vlak přijíždí pod mírnou kulisou padajícího bílého svinstva. Pardon, sněhu.

Dnes hojně diskutovaná je trať z Břeclavi do Lednice. Už v předstihu, ještě než začala momentální válka o lokálky na jihu Moravy, jsem upozorňoval na riziko zastavení provozu. To je teď více než jen aktuální. Snímkem se ale vracím do loňského jara, kdy začínal víkendový turistický provoz a hurvínek na snímku opouští svůj přívěšák aby se k němu postavil z druhé strany.

Výletem do světa nostalgie byla i narozeninová jízdy klubu VLAKY.NET. Rychlík Tekov sice vpředu duněl motorem pomeranče, kromě toho si ale vezl motorový vůz M 262.007. No a kolega tercik se kromě lidského reportu objeví i v tomto. Jako stylový výpravčí u historické soupravy.

Když už jsem zmínil Tekov a jízdu pomeranče tak na tomto snímku pózují obě vozidla spolu. Společné pózování pomeranče a dvěstědvaašedesátky bylo jedním ze zpestření akce. Při počtu fotografů ale bylo trochu problémem hledání místa, kde soupravy nekřížil nějaký rušivý prvek. Ale nakonec se i takové místo povedlo snad všem najít.

 

Skromný, přeskromný výběr měli letos železničáři v Brně, když se chtěli vydat na jízdu s parní lokomotivou. Ze čtyř (498.106, 475.101, 433.001, a 354.1217) jim zbyla jediná, 433.001. Skaličák tak musel zachaňovat čest brněnské parní vozby. Stejně se ale jih Moravy neobešel bez pomoci olomoucké 464.202. Tento snímek ale patří výjezdu skaličáku s parním vlakem.

Naopak, oproti parní má dieselová nostalgie má na jihu Moravy co nabídnout. Dva hurvínky, M 262.018, M 286.001, T 478.1001 a 1002 a také Pielstick T 466.0007, který na snímku jede s rakouskými turisty do Lednice.

 

A ještě jeden pielstick se mihl před mým objektivem. Je domovem na Slovensku a představuje vizuální podobu těchto lokomotiv z osmdesátých let, v době, kdy ještě nepřišel vynález vzhledu s výstražným pruhem. Takto přicestoval červený pielstick na Rendez do Bratislavy.

Stejně jako Pielsticka jsem vyfotil na Rendezu, tak se mi tam naskytl pohled i na maďarskou lokomotivu. Škoda jen, že byla poněkud ukryta, protože unikátní konstrukce kapotované lokomotivy si zasloužila být lidem přeci jen víc na očích. Ale, co nebylo tentokrát, může být příště.

Mercedes do Brna na veletrh. Mimořádnou jízdu vlaku ulicemi Brna nachystala parta kolem Čmoudíka na strojírenský veletrh, ostatně , právě s albatrosem je spojena tradice zajíždění mimořádných osobních vlaků na výstaviště. I když je každá z nich zvláštní, lidé tak mohli vidět v ulicích města již několik typů lokomotiv, od parních až po diesely a motorové vozy.

Druhé z putování fotografů po stopách páry po Slovensku se uskutečnilo na podzim v závěru září. A v jeho úvodu řádila na trati 475.196. Na snímku uhání s nákladním vlakem, zatímco kolem ní usilovně cvakají spouště desítek fotoaparátů.

Novinkou mezi provozními parními lokomotivami na Slovensku je chlouba party z Prievidze. 464.001. Měli se s mašinkou co nadřít, než z chladného železa udělali opět funkční parní stroj. A po zásluze si fotojízdu vychutnali. Ostatně, co jiné mohou mít jako odměnu za svou práci, než spokojené tváře lidí kolem kolejí?

Třetí podzimní zastavení na Slovensku. V hlavní roli štokr 556.036, který byl obletovaný fotografy hned dva dny. První den (ze kterého jsou fotky) jel z Brezna překrásnou, leč dnes již nepříliš frekventovanou tratí do Margecan. Druhý den se stejnou cestou vracel, aby na extra zajímavých místech sloužil jako vítaný fotoobjekt.

 

A štokr z téže akce ještě jednou, tentokrát v imitaci modelové železnice. Takhle stoupal do vrcholového tunelu nedaleko někdejší stanice Vernár. Krávy vedle tratě na rozdíl od fotografů nevěděly, co se děje, přesto je ale odfukování výfuku štokra nijak z klidu nevyvedlo.

Motorový vůz M 262.018 je dalším z historických vozidel, které mělo v roce 2007 svou premiéru. Na snímku na vynikající akci po lokálkách (nejen) na Hodonínsku. Jízda nabídla nemálo míst na focení v podmínkách od deště až po chvilkové záblesky slunce. A v hlavní roli vloni čerstvě opravené vozidlo.

A jedna přeshraniční nostalgická akce. 464.202 na své pouti z Veselí nad Moravou do Myjavy. Nutnost zavedení požárního vlaku při jízdě v roli vlakové lokomotivy na Slovensku si na hranici vyžádala změnu postavení strojů a výměnu postavení se zamračenou T 478.1002. Podzimní akce se dvěma páry jízdy po jubilující dráze nabídla navzdory ne zrovna ideálnímu počasí celkem slušnou nabídku míst na focení a tak není divu, že kolem tratí postávalo nemálo členů klubu. Včetně mé maličkosti.

Závěrem jen ujištění, že fotku zachycují reálná vozidla a krajinu.