2007 – Měděný svět 1435 milimetrů

26.1.2008 8:00 Milan Vojtek

2007 – Měděný svět 1435 milimetrů

Protože mezi návštěvníky webu patří elektrické lokomotivy dlouhodobě mezi nejvíce sledovanou skupinu lokomotiv, patří následující příspěvek jen a jen vozidlům, které jsou zcela závislé na dodávce životodárné mízy z měděné pavučiny nad kolejemi. Čmoudík promine, ale tento příspěvek patří elektrikožroutům, které sice vedou proti modrému mercedesu ve zrychlení, ale nesmí se přitom vzdálit od své pavučiny.

Tak tedy co jsem zase připravil? No, pár snímků, které vznikly při toulkách, tentokrát vesměs cílených právě za elektrickou vozbou. A přestože ne vždy vznikly za ideálního počasí, snad se na ně bude dat dívat.

Byl to návrat z Hradecké mise, když mě napadlo zastavit ještě u Svitávky a využít poslední okamžiky slunečního svitu k focení. Před objektiv mi postupně přijel italský naklápěcí zázrak s těmi stísněnými sedadly, pantograf a při jeho odjezdu se přihnal očekávaný fénovací přístroj v blonski úpravě, kdybych měl použít modelářský žargon, tak s patinou. No prostě, klasicky špinavá lokomotiva, u které špína ještě více vyniká na bílé spodní části lokomotivy.

Fénovací přístroj ukončil svou práci v peronech břeclavského nádraží a odjíždí do Lanžhota. Na prvních metrech koridorizací poznamenané trati jsem jej nechal, aby mi svým odrazem zaplnil čip.

Jestliže v předchozím snímku jsem lokomotivu nechal opustit perony, taurusová vozba si o tomto luxusu mohla nechat zdát a zvěčnění se dočkala ještě sevření nástupišť. I se soupravou vlaku Eurocity, který odváží do Vídně.

Aspoň na chvíli si může při cestě z Břeclavi ke slovenské hranici vyhnat ručičku rychloměru pořádný kus vzhůru k rychlostnímu maximu strojvedoucí na 350.001. Zlomovým místem je svatobrána s příslušným rychlostníkem, Právě tudy uhání prototypový fén s vlakem do Bratislavy.

Zatím jen rychlostí 30 km/h vplouvá fén do peronů břeclavského nádraží. Důvod? No přeci na sedmé koleji pořád stojí ten bagr J Ale i tak jsem fotku zařadil do měděného výběru.

Prototypová vozba se v této sérii objevuje znovu. Tentokrát na posvátném místě českých šotoušů u zastavky Bezpráví. Vloni jsem se tam toulal poprvé. A když v přívalu dalších úkolů tehle mise neměla vlastní report, přidávám pár snímků do této kolekce.

Proto také i další snímek pochází od Bezpráví a blonski tragédie potvrzuje, že bílá nemusí být vždy bílá. Možná by autor nátěru měl zajistit pro vlastníka lokomotiv zajistit zásoby levného perwollu, či jak se všechny ty sajrajty jmenují. J třeba by pravidelné praní zajistilo stálou čistotu a vzhledem k věku i svěžest mobilních fénů.

I následující obrázek je z Bezpráví. Zastávkou projíždí reklamní banán. V tomto případě jeho zevnějšek dost ostře kontrastuje se špínou blonski. Pokud si pamatuji, jel zrovna za odstavené pendolino.

Zatímco reklamní banán uháněl k Městečku u Nádraží, neboli do České Třebové, z druhé strany se do zastávky žene opětovně fén první prototypový. Budiž v tomto případě blahořečeni ti, kdož zajistili zachování jeho barevné kombinace.

A na stejné zastávce jsem si počkal i na klasickou, zatím stále ještě nejpočetnější kakadu verzi vysoušečů vlasů.

Zelené stroje řady 162/3 mi tak nějak k srdci zrovna moc nepřirostly. Nevím proč, možná jsem jich potkal hodně v tzv laminátkové (rozuměj hnusně opadané, zašlé a oprýskané) barevné podobě, případně s graffiti “úpravou”, ale nepatří mezi stroje, které vyhledávám. Tohle dvojspřeží mě ale zaujalo. A prošlo i do výběru.

A zpět domů. Výběhem kolem stahovačky na kraji Břeclavi projíždí poslední z rodu fénů v čele Eurocity do Prahy.

Kopec nedaleko Melčic je jedno z těch super míst na focení. Navzdory ne zrovna počasí jsem se opět jednou vyšplhal na jeho vrch, a kromě standardních snímků vlaků od Trenčína jsem si plácnul i jeden náklad opačným směrem. K dokonalosti mi tam chybí snad jen vrchol stromu.

Ještě v relativně čistém stavu uhání Blonski 350.016 do Břeclavi. Snímek je z místa, které za nějaký čas zůstane bez kolejí. Právě tento oblouk na vjezdu do nákladního nádraží čeká narovnání….

… a protože se v uzlu šestnáctka zdržela při výměně strojvedoucích, stihl jsem ji ještě předjet. Tady už se blíží k přejezdu u “Kostické váhy”

Nefoť taurusy, nefoť taurusy, obzvláště mají-li na sobě Mozarta. No jo, já to udělal a tak Mozarta v Břeclavi přidávám do přehledu. Teď už ale stejně Mozart není v módě. “In” jsou fotbalové stroje s reklamou na ME.

A na rozloučenou, ještě jeden taurus. Už pod rouškou večera, či počínající noci a při čekání na vpuštění do nákladní skupiny břeclavského nádraží zastavil kousek od depa. Jo, a tam jsem zrovna řádil při focení noční instalace motorových vozů na den železnice.

P.S. A jestli dobře počítám, tak po necelých třech letech od registrace (34 měsících) na VLAKY.NET je to můj jubilejní stý příspěvek